Huonot hiilihydraatit yhteydessä diabetesriskiin

Aikuistyypin diabetes saattaa kehittyä helpommin henkilöille, joiden ruokavaliossa on paljon huonoja hiilihydraatteja ja vähän kuituja.

Kahden suuren terveystutkimuksen aineistoihin ja yli 160 000 osallistujan tietoihin perustuvat tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Tutkijat tekivät myös meta-analyysin, jossa yhdistettiin useiden aikaisempien tutkimusten aineistot.

Tutkimuksissa osallistujien ruokavalio luokiteltiin sen glykeemisen indeksin perusteella. Glykeeminen indeksi kuvaa ruoan aiheuttamaa aterianjälkeistä verensokerin nousua. Tällaisia elintarvikkeita ovat mm. vaalea leipä, sokerijuomat ja esimerkiksi ranskalaiset perunat.

Osallistujat, joiden ruokavaliossa oli eniten näitä korkean glykeemisen indeksin hiilihydraatteja, sairastuivat aikuistyypin diabetekseen kolmanneksen todennäköisemmin kuin osallistujat, joiden ruokavaliossa niitä oli vähiten. Yhteys oli vielä voimakkaampi, jos ruokavaliossa oli vähänlaisesti ravintokuituja.

Glykeemisen indeksin yhteyksiä diabetesriskiin on tutkittu runsaasti, mutta tulokset ovat olleet ristiriitaisia. Glykeemisen indeksin sijaan nyt saadut tulokset mahdollisesti selittyvätkin syötyjen hiilihydraattien ja osallistujien ruokavalion muilla ominaisuuksilla kuten lisätyn sokerin määrällä.

Uutispalvelu Duodecim

(American Journal of Clinical Nutrition 2014;doi:10.3945/ajcn.113.079533)

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/04/30/ajcn.113.079533.abstract

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle