HIV-infektio altistaa sydänkohtauksille

HIV-lääkityksen ansiosta HIV-positiiviset voivat elää länsimaissa melkein yhtä pitkän elämän kuin muutkin. Uusien tutkimustulosten perusteella he kuitenkin sairastuvat sydänkohtaukseen huomattavasti muuta väestöä todennäköisemmin.

JAMA Internal Medicinen julkaisemat tulokset osoittavat HIV-positiivisten miesten sydänkohtausriskin olevan noin puolitoistakertainen riippumatta sydän- ja verisuonitautien perinteisistä riskitekijöistä ja useista muista riskitekijöistä.

HIV on yhdistetty sydänkohtauksiin aiemminkin, mutta nyt julkaistut tulokset ovat monesta syystä aiempia luotettavampia. Tulokset eivät silti paljasta mistä HIV-infektioon liittyvä sydänkohtausriski johtuu. Todennäköisesti se selittyy itse infektiolla sekä sen hoidossa käytettävillä antiretroviraalisilla lääkkeillä, tutkijat kirjoittavat. Vielä ei ole varmaa miten hyvin tulokset yleistyvät naisiin.

Tutkimukseen osallistui 82 000 yhdysvaltalaista sotaveteraania, joista 27 000:lla oli HIV-infektio. Keskimäärin kuuden vuoden seurannan aikana heistä 871 sairastui sydänkohtaukseen. HIV-infektioon liittyvä sydänkohtausriski oli suurempi mitä iäkkäämpi mies oli, mutta alttius havaittiin jo nelikymppisillä. 

HIV-tartunta on runsaalla kahdellatuhannella suomalaisella, minkä lisäksi arviolta tuhat kantaa virusta tietämättään. HIV-vaiheessa aloitettu lääkitys hidastaa infektion leviämistä ja mahdollistaa miltei normaalin elämän. Aids-vaiheeseen edennyttä sairautta voidaan sitäkin hillitä lääkkeillä.

 

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Internal Medicine 2013;DOI:10.1001/jamainternmed.2013.3728)
http://archinte.jamanetwork.com/journal.aspx

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle