Herkuttele joulupyhinä ilman närästystä

Vuodenvaihde on juhlimisen ja herkuttelun aikaa, mutta närästys voi vaania juhlijaa. Kahvi, kinkku ja konvehdit voivat aiheuttaa kurjaa poltetta vatsassa ja ruokatorvessa. Torju närästys helpoin kotikonstein ja nauti juhlista täysin siemauksin.

Noin joka kymmenes suomalainen tuntee aika ajoin närästystä eli poltetta rintalastan takana. Jotkut kärsivät refluksitaudista, jossa hapanta mahanestettä nousee ruokatorveen. Satunnaiseen närästykseen ei tarvita lääkärissä käyntiä, mutta jatkuva vatsapolte, joka ei hellitä terveellisellä ruokavaliolla ja painonhallinnalla, vaatii lääkärin huomiota.

Nukkumaan kolme tuntia jouluaterian jälkeen

Tukeva, suolaa ja rasvaa sisältävä jouluateria on vatsalle työläämpi sulatettava kuin kuitupitoinen ateria. Rasva heikentää ruokatorven alaosan sulkijalihasten toimintaa, jolloin hapan vatsansisältö voi poltella rintalastan tai ruokatorven kohdalla.

Jouluaterian jälkeen on hyvä antaa vatsalle kolme tuntia aikaa sulatella ruokaa ennen kuin käy makuulle. Vaakatasossa vatsahapot nousevat helpommin mahalaukusta ruokatorveen. Yöllä esiintyvää närästystä helpottaa, jos sängyn pääpuolta saa nostettua vähintään 15 cm jalkopäätä korkeammaksi.

Kahvia, suklaata ja alkoholia pieninä annoksina

Kahvi, suklaa, rasva ja alkoholi ovat yleisiä närästyksen aiheuttajia. Samoin happamat sitrusmehut, tomaatti ja piparminttu voivat ärsyttää limakalvoja ja vatsaa. Närästystä voi torjua nauttimalla herkkuja pieninä kerta-annoksina muistaen, että iltaa kohti syömistä kannattaa keventää. Illalla nautittu kahvi ja alkoholi voivat tehdä sekä unesta että vatsasta rauhattomat. Kenties joulukakun kyytipojaksi sopii kahvin sijaan kanelikaakao?

Kinkun kanssa kuituja

Joulukinkun ystävä nauttii kinkun kanssa kuitupitoista leipää, esimerkiksi rukiista piimälimppua tai mallasleipää. Juhlaruokakin voi olla kuitupitoista, esimerkiksi uunissa makeutuneet lanttu- ja porkkanakuutiot vievät kielen mennessään. Kasvisten ja täysjyväviljan kuitu pitää vatsan liikkeellä ehkäisten sekä närästystä että ummetusta.

Suomalainen perinnejuoma piimä sopii juhlapyhien ruokajuomaksi, sillä hapanmaitotuotteet ravitsevat vatsaa maitohappobakteereilla. Taatusti vatsaystävällistä ruokajuomaa on vesi, jota sopii aina tarjota muiden ruokajuomien ohella.

Rasvaista kinkkua ja kalaa ei tarvitse jättää kokonaan syömättä, ellei ole erityisen herkkävatsainen. Närästys pysyy loitolla kun kerta-annokset ovat pieniä. Närästyksestä kärsivää voi auttaa kotona valmistettu ruoka: rasvan ja suolan määrää voi säädellä ostotuotteiden tunnetusti korkeita pitoisuuksia pienemmäksi.

LÄHTEET

Muut maha-suolikanavan sairaudet
Sairauksien ehkäisy
Pekka Pikkarainen
www.terveyskirjasto.fi

Närästys
Pertti Mustajoki
Lääkärikirja Duodecim
www.terveyskirjasto.fi

Refluksitauti (mahan sisällön nousu ruokatorveen)
Pertti Mustajoki
Lääkärikirja Duodecim
www.terveyskirjasto.fi

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle