Helsingin malli tehosti australialaisten aivohalvaushoitoa

Meilahden sairaalassa kehitetyn hoitomenettelyn ansiosta aivoinfarktipotilaat pääsevät liuotushoitoon jopa 20 minuutissa sairaalan tulosta, mikä on nopeammin kuin missään muualla maailmassa. Nyt australialaistutkijat ovat osoittaneet mallin parantavan hoitotuloksia jopa neljässä kuukaudessa.

Australialaisten tutkimus julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä, ja sen perusteella Helsingin mallin omaksumisen jälkeen australialaissairaalan aivoinfarktipotilaat pääsivät liuotushoitoon keskimäärin 46 minuutissa sairaalaan saapumisen jälkeen, kun aiemmin hoitoon pääsyssä kesti keskimäärin 61 minuuttia.

Hoito kuitenkin tehostui vain päivystysaikoina. Silloin sairaalaan tulleet pääsivät liuotushoitoon jopa 25 minuutissa aikaisemman 43 minuutin sijaan. Päivystysaikojen ulkopuolella ei havaittu muutoksia.

Tutkijat pitävät muutosta merkittävänä etenkin, koska heillä ei ollut käytössään Suomen tasoisia potilastietojärjestelmiä eikä aivoinfarktien hoitoon erikoistunutta hoitoyksikköä. Seuraavaksi he pyrkivät nopeuttamaan myös päivystysaikojen jälkeen hoitoon tuotavien hoitoketjua.

Meilahden sairaalassa kehitetyn hoitokäytännön tarkoitus on nopeuttaa aivoinfarktipotilaiden pääsyä liuotushoitoon. Tämä onnistuu, kun ambulanssikuskit ilmoittavat aivoinfarktipotilaasta jo matkalla, potilas viedään suoraan ambulanssista aivokuvaukseen ja liuotushoito aloitetaan heti, jos aivokuvaus varmistaa aivoinfarktidiagnoosin. Mitä nopeammin liuotushoito aloitetaan sitä paremmin potilas toipuu aivoinfarktista.

Uutispalvelu Duodecim

(Neurology 2013;DOI:10.1212/WNL.0b013e3182a4a4d2)

http://www.neurology.org/content/early/2013/08/14/WNL.0b013e3182a4a4d2.short

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle