Eteisvärinä-rytmihäiriö tulee yleistymään hurjasti Euroopassa

Eteisvärinä-rytmihäiriötä potevien eurooppalaisten määrä tulee todennäköisesti kaksinkertaistumaan vuoteen 2060 mennessä, tuore selvitys varoittaa. Eteisvärinä lisää mm. sydän- ja verisuonitautien vaaraa, mikä tekee sen yleistymisestä merkittävän kansanterveydellisen ongelman.

European Heart Journalin julkaisema tutkimus perustuu Euroopan unionin virallisiin tilastoihin, ja sen perusteella vuonna 2060 eurooppalaisista yli 55-vuotiaista lähes 18 miljoonaa sairastaa eteisvärinää. Tämä on noin kaksi kertaa enemmän kuin nykyään, tutkijat kirjoittavat.

Tapausten ennustettu kaksinkertaistuminen johtuu väestön ikääntymisestä, joka on havaittu halki Euroopan. Vuoden 2010 tietojen perusteella noin 30 prosenttia eurooppalaisista oli yli 55-vuotiaita, mutta heidän osuutensa uskotaan nousevan 40 prosenttiin vuoteen 2060 mennessä. Eteisvärinän riski kasvaa iän myötä, minkä vuoksi eteisvärinät tulevat lisääntymään, vaikka sairastumisriski pysyisi nykyisellä tasolla.

Eteisvärinä on yleinen rytmihäiriö, joka ilmenee sydämen tykytyksenä, hengenahdistuksena ja väsymyksenä. Eteisvärinää potee joka kymmenes yli 65-vuotias.

Uutispalvelu Duodecim

(European Heart Journal 2013;34:2746–2751)

http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/34/35/2746.abstract

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle