Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Eteisvärinä on osin perinnöllinen

Alttius sairastua eteisvärinä-rytmihäiriöön saattaa kulkea suvussa. Riski on suurentunut ainakin henkilöillä, joiden vanhemmista tai sisaruksista vähintään yksi on sairastunut, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Perheenjäsenen eteisvärinän ei tätä ennen ole osoitettu altistavan sairastumiselle, vaikka tiettyjen geenimuotojen tiedetään lisäävän riskiä.

JAMA-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa eteisvärinä kehittyi noin kuudelle sadasta osallistujasta, jonka vanhempi tai sisarus oli sairastunut, kun muista osallistujista sairastui vain kolme sadasta.

Yhteys oli vahvempi, kun vanhempi tai sisarus oli sairastunut alle 65-vuotiaana tai sairastuneita oli perheessä useita. Tämä todettiin kahdeksan vuoden seurannassa.

Tutkimukseen osallistui 4 400 miestä ja naista, joista 440 sairastui eteisvärinään seurannan aikana. Noin 1 200 osallistujan vanhempi tai sisarus oli saanut eteisvärinän ennen tutkimuksen alkua. Heistä kahdeksan prosenttia oli sairastunut alle 65-vuotiaana.

Perherasitteeseen liitetty riski ei pienentynyt, kun analyysissa huomioitiin eteisvärinän perinteiset riskitekijät sekä eteisvärinälle altistavat geenimuodot.

Tulokset viittaavat siihen, että kysymällä vanhempien ja sisarusten eteisvärinöistä lääkärit voisivat paremmin arvioida potilaidensa sairastumisriskin. Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että perhetausta tarkentaa ennustetta vain hieman, ja perinteiset riskitekijät kuten ikä, korkea verenpaine ja sepelvaltimotauti ovat edelleen parhaat ennusmerkit.

Eteisvärinä ilmenee sydämen tykytyksenä, hengenahdistuksena ja väsymyksenä. Eteisvärinää on joka kymmenennellä yli 65-vuotiaalla, ja se yleistyy iän myötä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2010;doi:10.1001/jama.2010.1690)
http://jama.ama-assn.org/cgi/content/short/jama.2010.1690

Copyright Duodecim 2010. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. 

Takaisin