Elintapojaan viilaavat ehkäisevät sydänoireiden toistumista

Sydänpotilaiden todellakin kannattaisi noudattaa lääkärin ohjeita. Ainakin tulisi lopettaa tupakointi, syödä terveellisemmin ja liikkua enemmän, jos haluaa pienentää uuden sydänkohtauksen tai aivohalvauksen vaaraa. Myös taudista johtuvat kuolemat vähenevät niin, käy ilmi Circulation-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Verrattuna tupakointia jatkaviin tupakkalakon aloittavilla todettiin puolet vähemmän sydänkohtauksia kuuden kuukauden sisällä ensimmäisestä sairastumisesta. Samansuuntainen vaikutus oli liikunnan lisäämisellä ja ruokavalion muutoksilla.

Jos henkilö ei muuttanut elintapojaan lainkaan ja jatkoi tupakointia, söi epäterveellisesti ja liikkui vähän, hänen sairastumisriskinsä oli jopa nelinkertainen verrattuna elintapansa muuttaneiden riskiin.

Elintapojaan muuttavat tiedetään muutenkin kunnollisiksi. He mm. syövät lääkkeensä tunnollisesti. Usein terveelliset päätökset myös kasautuvat niin, että tupakoinnin lopettava todennäköisesti muuttaa elintapojaan muutenkin terveemmiksi. Luultavasti osa nyt havaituista vaikutuksista johtuikin potilaiden eroista, tutkijat arvelevat.

Tutkimukseen osallistui lähes 19 000 sydän- ja verisuonitauteja sairastavaa miestä ja naista 41 eri maasta.

Lähteet

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2010;121:750-758)
http://circ.ahajournals.org/cgi/content/abstract/121/6/750

Copyright Duodecim 2010. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle