Elämäntapamuutokset pidentävät diabetesvaarassa olevan elämää

Diabeteksen vaarassa olevat riskipotilaat paitsi välttyvät todennäköisemmin sairastumiselta myös elävät pitempään, jos he tekevät kunnon elämäntaparemontin, kiinalaistutkimus osoittaa.

Kiinalaistutkijoiden havainto kuulostaa itsestään selvältä, sillä elämäntapamuutosten on tätäkin ennen tiedetty ehkäisevän diabetesta ja vähentävän monia sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Ennen nyt tehtyä tutkimusta näiden vaikutusten ei kuitenkaan ole osoitettu pidentävän potilaiden elinikää. Kiinalaisten tulokset ovat ensimmäinen varmistus tästä ja siksi merkittäviä.

Tutkimuksessa vajaata kuuttasataa diabetesriskissä olevaan miestä ja naista seurattiin 23 vuoden ajan. Tutkimuksen ensimmäiset kuusi vuotta runsaat neljäsataa osallistujaa paransi ruokavaliotaan, lisäsi liikuntaa ja paransi elämäntapojaan muiltakin osin.

Kun tutkijat selvittivät kuinka moni osallistuja menehtyi 23-vuotisen seurannan aikana, he havaitsivat kuolleisuuden selvästi alhaisemmaksi ryhmässä, joka oli tehnyt elämäntapamuutoksia. Seurannan päättyessä heistä 28 prosenttia oli kuollut, kun vertailuryhmäläisistä oli menehtynyt 38 prosenttia.

Sydän- ja verisuonitaudit olivat syynä 12 prosentissa elämäntapojaan muuttaneiden kuolemista ja 20 prosentissa verrokkien kuolemista.

Tutkijat pitävät tuloksiaan hyvin rohkaisevina, sillä tätä ennen elämäntapamuutosten ei ole osoitettu vähentävän diabetesriskissä olevien kuolleisuutta.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(Lancet 2014;doi:10.1016/S2213-8587(14)70057-9)

http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587%2814%2970057-9/abstract

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle