Auringonvalo hellii mieltä ja vahvistaa luustoa

Lyhytkin oleskelu auringossa tuo hyötyä keholle. Aurinko on ihmisille tärkeä D-vitamiinin lähde ja D-vitamiini puolestaan on tärkeä luuston hyvinvoinnille. Suurella osalla suomalaisista on riittämätön D-vitamiinin saanti, mikä vaikuttaa luuston kuntoon.

Kesäaikaan auringon lämpö ja valo villitsevät suomalaiset. Auringon riskeistä on puhuttu paljon ja moni on oppinut suojaamaan ihonsa oikein voiteella tai vaatetuksella. Osa välttää auringon paistetta lähes kokonaan. Riskien ohella auringosta on myös paljon hyötyä. Aurinko on yksi tärkeimmistä D-vitamiinin lähteistämme. D- vitamiinivarastot täyttyvät, kun sen tuotanto käynnistyy auringonvalon vaikutuksesta iholla. D-vitamiinia tarvitsevat erityisesti osteoporoosia eli luukatoa sairastavat henkilöt.

D-vitamiini on tärkeä tekijä kalsiumin imeytymisessä. Jos kalsiumia ei imeydy tarpeeksi, elimistö alkaa ottaa puuttuvaa kalkkia luustosta. Seurauksena on luuston haurastuminen ja voimakkaasti kasvanut riski murtumiin. D-vitamiini on myös tärkeä lihasten toiminnalle ja tasapainokyvyn ylläpidolle.

”Suomessa on väestötasoisesti todettu selvä D-vitamiinin puute kaikissa ikäryhmissä. Varsinkin osteoporoosin ehkäisyn kannalta koululaisten ja nuorison D-vitamiinin tarpeeseen tulisi kiinnittää erityistä huomiota samoin kuin riittävään kalkin saantiin ja liikuntaan. D-vitamiinin saanti tulisikin tarvittaessa turvata esimerkiksi suun kautta otettavilla tableteilla”, kertoo ylilääkäri Sinikka Kyrönpalo Tampereen Hatanpään lääkäriasemalta.

Turvallista lämpöä

Auringon vaikutus D-vitamiinin kannalta syntyy varsin nopeasti. Yleensä jo 10-20 minuuttia aurinkoa päivässä riittää. Pilvisyys, vaatetus, ihon väri ja ihmisen ikä vaikuttavat D-vitamiinin tuotantoon iholla. Suomessa auringonvaloa on riittävästi toukokuusta lokakuuhun. Muulloin tarvitaankin jo lisäystä ravinnosta ja D-vitamiinivalmisteista. Suomalaiset saavat D-vitamiinia mm. kalasta, vitaminoiduista maitovalmisteista, margariinista ja kananmunasta.

Oman ryhmänsä D-vitamiinin tarpeesta muodostavat osteoporoosia sairastavat henkilöt. Heille D-vitamiinin saanti on erityisen tärkeää, ja riittävä D-vitamiinin saanti on osa säännöllistä hoitoa.

”D-vitamiinia yhdessä kalkin kanssa tulisi saada päivässä 800 kansainvälistä yksikköä. Riittävä kalsiumin saanti on 1000 milligrammaa päivässä. Tämän lisäksi saa tulla vielä auringonvalon D-vitamiinisynteesin vaikutukset ilman yliannostuksen vaaraa”, Kyrönpalo toteaa.

Osteoporoosi yleistyy

Osteoporoosi on tyypillinen vaihdevuosi-iän ylittäneiden naisten sairaus. Suomessa on arviolta 400 000 ihmistä, jotka eriasteisesti sairastavat osteoporoosia - suurin osa tietämättään. Sairaus on diagnosoitu jo noin 50 000 suomalaisella, mutta todellisuudessa potilaita on monikertainen määrä. Ja uusien tapausten määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy.

Kyseessä on luuston sairaus, joka vaikuttaa luun kestävyyteen ja rakenteeseen. Kun luu haurastuu, se altistuu murtumille vähäisissäkin iskuissa.

”Osteoporoosiin on vasta viime vuosina alettu Suomessa kiinnittää enemmän huomiota. Tyypillinen uusi tapaus todetaan, kun hoitoon saapuu kadulla kaatunut iäkkäämpi naishenkilö, jonka ranne tai lonkka on murtunut. Tampereen perusterveydenhuollossa pyritään siihen, että kaikkien tällaisten potilaiden luuntiheys mitataan”, kertoo Sinikka Kyrönpalo.

Tilastojen mukaan osteoporoosi on yhä paheneva kansanterveydellinen ongelma myös Suomessa. Hyvin suunnitellulla hoidolla osteoporoosin etenemistä voidaan hidastaa merkittävästi. Tästä syystä olisi tärkeää, että mahdolliset potilaat hakeutuisivat hoitoon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Osteoporoosin hoito on kokonaisvaltaista toimintaa ja tärkeä osa hoitoa ovat D-vitamiinin ja kalsiumin lisäksi myös luulääkkeet. Joissakin valmisteissa on myös D-vitamiini mukana. On tärkeää, että alentuneeseen D-vitamiinitasoon kiinnitetään huomiota ja että D-vitamiini otetaan osaksi päivittäistä osteoporoosin hoitoa.

Tampereen terveyskeskuksessa on toiminut kolme vuotta avoterveydenhuollon murtumapoliklinikka, jonka ylilääkärinä Sinikka Kyrönpalo toimii. Poliklinikalla työskentelee murtumista vastaava lääkäri ja sairaanhoitaja. Vuodessa potilaskäyntejä on noin 3000.

Takaisin

Kirjaudu ammattilaissivustolle