Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Aurallinen migreeni saattaa lisätä sydänperäisiä ja muita kuolemia

Auralliseen migreeniin saattaa liittyä suurentunut riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin ja muihin syihin, British Medical Journal -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa. Tämä todettiin 26 vuoden seurannassa. Aurallinen migreeni saattaa liittyä myös suurentuneeseen aivoverenvuotojen riskiin, toinen samassa lehdessä julkaistu tutkimus vihjaa.

Jo aiemmin on tiedetty, että aurallista migreeniä sairastavat ovat hieman muita alttiimpia mm. sydänkohtauksille ja aivoinfarkteille, mutta aivoverenvuotoja ja kuolleisuutta koskevat havainnot ovat olleet ristiriitaisia.

Nytkään saadut tulokset eivät anna aihetta suureen huoleen. Tutkijat laskivat, että 50 vuoden iässä aurallista migreeniä potevat voivat odottaa elävänsä noin 1,5 vuotta lyhyemmän elämän kuin migreenittömät. Tämä on vähän verrattuna esimerkiksi korkeaan verenpaineeseen, joka verottaa arviolta 3-5 vuotta ja tupakointiin, joka leikkaa eliniästä noin 9-13 vuotta.

Aivoverenvuodon riski ei sekään ollut kovin suuri, sillä vuosittain aurallinen migreeni liittyi kahteen lisätapaukseen viittätuhatta naista kohden. Tämä havaittiin seuraamalla yli 5 000 keski-ikäistä yhdysvaltalaisnaista keskimäärin 14 vuoden ajan. Toiseen tutkimukseen osallistui 19 000 islantilaista iäkästä miestä ja naista.

Ottaen huomioon mahdollisten riskien pienuuden lääkärien olisi syytä miettiä tarkoin ottaako ne puheeksi potilaidensa kanssa, BMJ:n pääkirjoituksessa suositellaan. Joka tapauksessa sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin puuttuminen on paikallaan kaikilla potilailla.

Migreeniä sairastaa noin kymmenesosa väestöstä. Heistä joka seitsemännen oireet ovat aurallisia eli he kokevat näön tai puheen häiriöitä varsinaisia migreenikohtauksia ennen. Auraoireita kutsutaan myös esioireiksi.

Uutispalvelu Duodecim

(BMJ 2010; 341:c3966)
http://www.bmj.com/content/341/bmj.c3966.abstract 
(BMJ 2010; 341:c3659)
http://www.bmj.com/content/341/bmj.c3659.abstract 

Copyright Duodecim 2010. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Takaisin