Pneumokokki

Pneumokokki info

Kuten pneumokokkibakteereita, myös rokotteita on erilaisia. Eri rokotteet suojaavat eri bakteerityyppejä vastaan. Erilaisia pneumokokkibakteereja tunnetaan yli 90. Kuitenkin näistä reilu parikymmentä aiheuttaa valtaosan taudeista.
Pneumokokki eli Streptococcus pneumoniae on bakteeri, joka voi aiheuttaa sinänsä harmittomia ylähengitystieinfektioita ja poskiontelo- ja välikorvatulehduksia. Sama bakteeri voi kuitenkin aiheuttaa myös vakavia, sairaalahoitoa vaativia tauteja, kuten aivokalvontulehduksen, keuhkokuumeen tai verenmyrkytyksen.

Rokote suojaa vakavilta pneumokokki-infektioilta

Pneumokokkibakteerin aiheuttamia infektioita voidaan torjua rokotteilla. Pikkulapset ovat erityisen alttiita pneumokokkitaudeille, ja pneumokokkirokote kuuluukin alle 5-vuotiailla kansalliseen rokotusohjelmaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee myös riskiryhmiin kuuluville pneumokokkirokotuksia  ja myös yli 65-vuotiaiden ottamista kansalliseen rokotusohjelmaan pohditaan. Iän myötä immuniteetti heikentyy, jolloin riski sairastua vakavaan pneumokokki-infektioon kasvaa.

Pneumokokki-infektion oireet

Pneumokokki-infektion oireena on yleensä kuumeinen yleisinfektio tai paikallinen ylähengitystietulehdus. Pneumokokit voivat aiheuttaa myös vakavia infektioita, kuten keuhkokuumeen, verenmyrkytyksen tai aivokalvontulehduksen. Aikuisilla keuhkokuume on useimmiten (noin 80 %:lla) ensisijaisesti bakteerin aiheuttama, ja keuhkokuumeen yleisin aiheuttajabakteeri on pneumokokki. Se aiheuttaa keuhkokuumeista noin puolet.

Pneumokokki-infektion hoito

Pneumokokki-infektioita voidaan hoitaa antibiooteilla. Vakavat pneumokokkitapaukset todetaan sairaalassa tutkimalla verestä tai selkäydinnesteestä otettu bakteeriviljely. Taudin vakavat muodot hoidetaan sairaalassa suonensisäisillä antibiooteilla.

Jälkitaudit ja seuraukset

Bakteeriperäisen keuhkokuumeen seurauksena voi kehittyä keuhkopaise tai märkäinen keuhkopussintulehdus. Erityisesti iäkkäillä bakteeriperäiseen keuhkokuumeeseen liittyy kuoleman riski. Aivokalvontulehdus voi vaurioittaa aivoja ja aiheuttaa pysyviä haittoja, kuten kuulovammoja, oppimisvaikeuksia ja epileptisiä kohtauksia. Verenmyrkytys puolestaan voi aiheuttaa vaikeissa tapauksissa mm. munuaisten tai keuhkojen vajaatoimintaa tai kuolion ala- tai yläraajaan. Jos vaikeasta septisestä sokista aiheutuu monielinvaurio, on kuoleman todennäköisyys suuri.

Miten yleinen pneumokokki-infektio on?

Vakavia pneumokokkitauteja todetaan Suomessa vuosittain noin 800 tapausta. Lievempiä tautimuotoja, kuten keuhkokuumetta ja pikkulasten korvatulehduksia, esiintyy moninkertaisesti enemmän.

FI-NON-00326 10/2020

Kirjaudu ammattilaissivustolle