Papilloomavirus ei katso sukupuolta

HPV ei katso sukupuolta

Papilloomavirus eli HPV ei katso sukupuolta, se tarttuu yhtälailla poikiin ja tyttöihin. On totta että kaikkein isoimman tautitaakan se aiheuttaa tytöille ja naisille (mm. kohdunkaulansyöpänä), mutta pojatkaan eivät jää osattomiksi. Tavallisin ja yleinen HPV:n pojille aiheuttama vaiva on sukupuolielimen kondylooma eli visvasyylä. Visvasyylä on paitsi kiusallinen sukupuolielimien vaiva, mutta myös usein hankala hoitaa pois. Vaikka itse syylät saisi hoidettua, ne voivat uusiutua koska hoito ei poista virusta, ainoastaan senhetkisen oireen. Papilloomavirus aiheuttaa pojille myös mm. peniksen ja peräaukon syöpiä, ne eivät onneksi ole kovin yleisiä, mutta sitäkin hankalampia tauteja.

Pitää myös huomata, että useimmiten tytöt saavat papilloomaviruksen pojilta. Ja sama toisinpäin. Jos kierre halutaan katkaista paras tulos saadaan kun molemmat ovat hoitaneet suojauksensa.

Kondomin käyttö vähentää riskiä saada HPV-tartunta, vaikkakaan se ei anna sitä vastaan yhtä hyvää suojaa kuin yleensä sukupuolitauteja vastaan. Tupakointi on merkittävä riskitekijä saada HPV:n aiheuttama sairaus. Rokottamalla voidaan suojata sekä tytöt että pojat. Rokotekaan ei anna suojaa kaikkia papilloomaviruksia vastaan, mutta suojaa yleisimmiltä ja eniten harmia aiheuttavilta. Paras aika ottaa rokote on ennen sukupuolielämän aloittamista, mutta jos silloin ei ole ehtinyt, ei sen jälkeenkään ole liian myöhäistä.

  • Papilloomavirus eli HPV ei katso sukupuolta, se tarttuu sekä poikiin että tyttöihin.
  • Rokottamalla voidaan suojata tytöt ja pojat.
  • Tavallisin ja hyvin yleinen HPV:n pojille aiheuttama vaiva on sukupuolielimen kondylooma eli visvasyylä.
  • Papilloomavirus aiheuttaa pojille myös mm. peniksen ja peräaukon syöpiä.