HPV

Papilloomavirukset

HPV-tyyppejä on tunnistettu yli 2001.Papilloomavirukset jaetaan matalan ja korkean riskin tyyppeihin sen mukaan, mikä niiden yhteys on syövän syntyyn. Papilloomavirukset aiheuttavat maailmanlaajuisesti arviolta 5.2 % kaikista syövistä. Korkean riskin HPV tulehdus aiheuttaa kohdunkaulan syövän lisäksi huomattavan osan ulkosynnytinten, emättimen, peniksen ja peräaukon syövistä. Myös yli kolmannes, mahdollisesti yli puolet, suunielun alueen syövistä ovat HPV:n aiheuttamia. Matalan riskin HPV tyypit aiheuttavat sukupuolielimien alueen visvasyylät2.

HPV:n ennaltaehkäisy

Tällä hetkellä on olemassa kolme eri HPV-rokotetta. Kaksivalenttinen rokote antaa suojan tavallisimpia korkean riskin tyyppejä vastaan, nelivalenttinen rokote suojaa niiden lisäksi matalan riskin tyypeiltä. Yhdeksänvalenttinen rokote antaa suojan seitsemää korkean riskin tyyppiä sekä kahta visvasyyliä aiheuttavaa tyyppiä vastaan. Rokotteita on annettu maailmalla yhteensä jo yli 200 miljoonaa annosta ja niiden teho ja turvallisuus on kiistatta osoitettu.

Koska miesten HPV-liitännäisiä tauteja on vaikea seuloa ja itse HPV-tulehdukseen ei ole olemassa hoitoa, poikien rokottamisen voidaan katsoa olevan perusteltua3. Tyttöjen rokottaminen antaa suojaa pojillekin laumaimmuniteetin kautta, mutta edellytyksenä on, että tyttöjen rokotekattavuus olisi riittävän korkea. Poikien rokottaminen vähentää HPV-liitännäisiä tauteja ja vahvistaa osaltaan laumaimmuniteettia4. Suomessa on käynnissä terveystaloudellinen arviointi poikien HPV-rokotuksen ottamisesta kansalliseen rokoteohjelmaan tyttöjen rokottamisen rinnalle.


Lähteet:

  1. www.hpvcenter.se
  2. Hartwig et al. Estimation of the epidemiological burden of HPV-related anogenital cancers, precancerous lesions, and genital warts in women and men in Europe. Papillomavirus Research 2015, 1:90–100
  3. Stanley. HPV vaccination in boys and men. Hum Vaccin Immunother. 2014, 10(7):2109-11.
  4. Lehtinen & Apter. Gender-neutrality, herd effect and resilient immune response for sustainable impact of HPV vaccination. Curr Opin Obstet Gynecol 2015, 27:326–332