Virheellisiä väittämiä HIV:stä

1. HIV voi tarttua arkipäivän kanssakäymisessä

Väärin! HIV-infektiota ei voi saada arkipäivän kontakteista, esimerkiksi ruokailusta, kosketuksesta tai saunan lauteilta. Se ei myöskään tartu hyönteisen pistosta ihmiseen, suutelemalla tai syljen kautta. HIV-tartunta vaatii aina limakalvo- tai verikontaktin HIV-positiivisen kanssa.

2. Suurin osa HIV-tartunnoista tulee miesten välisestä seksistä

Väärin! Vuonna 2019 suurin osa HIV-tartunnoista (29 %), joiden tartuntapa oli tiedossa, oli seurausta miehen ja naisen välisestä sukupuoliyhteydestä.

3. HIV-tartunnan voi saada vain ulkomailta

Väärin! Vaikka suuri osa suomalaisten HIV-tartunnoista onkin peräisin sukupuoliyhteydestä ulkomailla, HIV-tartuntoja on todettu myös täysin syntyperältään suomalaisten välisten kontaktien seurauksena.

4. HIV-positiivisen voi tunnistaa päällepäin

Väärin! Mistään ulkoisesta tekijästä tai oireesta ei voi päätellä, että jollakulla on HIV. Lähes puolelle sairastuneista HIV ei aiheuta minkäänlaisia oireita vuosikausiin.

5. HIV on kuolemantuomio

Väärin! Oikein lääkittynä HIV-diagnoosi ei enää juuri vaikuta eliniänodotteeseen ja HIV-positiivinen voi elää varsin normaalia, täysipainoista elämää. HIV-potilaiden kuolinsyyt ovat nykyään yhä useammin muita kuin HIV-infektioon liittyviä, sillä HIV-lääkitys estää tehokkaasti taudin etenemisen AIDS-vaiheeseen.

6. HIV-potilaalle ei suositella perheen perustamista

Väärin! HIV ei estä lasten hankintaa tai normaalin perhe-elämän suunnittelua. Nykyään tiedetään, että lääkehoidolla oleva henkilö ei tartuta virusta eteenpäin, jos hänen virusmääränsä on alle mittausrajan. Tällöin HIV ei myöskään tartu äidiltä lapselle.

FI-NON-00353 11/2020

Kirjaudu ammattilaissivustolle