Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Perhe ja ihmissuhteet

Perhe ja ystävät voivat olla tukenasi, kun saat hoitoa krooniseen C-hepatiittiin. He voivat auttaa sinua selviytymään hoidon rankimmista vaiheista.1 Seuraavassa on muutamia vinkkejä siihen, miten voit pitää rakkaimpasi lähelläsi tänä vaikeana aikana.

Kerro kroonisesta C-hepatiitista perheelle ja ystäville

 • Kerro perheellesi ja ystävillesi rehellisesti sairaudesta ja sen hoidosta.
 • Jotta asiat olisi helpompi ymmärtää, mieti etukäteen, mitä aiot sanoa.
 • Pohdi ennakolta sitä, miten perheesi ja ystäväsi saattavat reagoida. He voivat olla huolissaan terveydestäsi ja myös omasta terveydestään, tai he eivät ehkä tiedä, miten voisivat pitää huolta sinusta.
 • Kerro perheenjäsenille ja ystäville, että tietyt lääkityksen aiheuttamat haittavaikutukset kuuluvat asiaan.
 • Kerro läheisillesi mahdollisimman paljon kroonisesta C-hepatiitista ja siihen saamastasi hoidosta.

Pyydä apua

 • Pyydä jotakuta luotettavaa ihmistä "valmentajaksesi". Hän voi olla aviomiehesi tai vaimosi, sukulainen, ystävä, työtoveri tai vaikka aikuinen lapsesi, jota tapaat joka päivä ja jonka kanssa juttelet päivittäin. Tämä henkilö ottaa selvää kaikesta mahdollisesta hepatiittiin liittyvästä, sen hoidosta, hoidon haittavaikutuksista sekä keinoista, joilla sinua voidaan auttaa. Voit luottaa valmentajaasi. Kuuntele, mitä hän sanoo yrittäessään auttaa sinua tai jos hänestä tuntuu, että olet alla päin. Muista kuitenkin, että valmentaja ei ole lääkäri eikä hoitaja. Jos oireesi muuttuvat hankaliksi, käy lääkärissä tai hoitajan luona.
 • Pyydä perheenjäseniä tekemään ne työt, jotka yleensä olet tehnyt itse kotona. Joku muukin siihen kykenevä voi hyvin pestä astiat, imuroida, laittaa tavaroita paikoilleen, tehdä ruokaa, käydä kaupassa, viedä roskat ja pestä pyykit. Raskaisiin töihin, kuten nurmikon leikkaamiseen tai lumenluontiin, voidaan palkata avuksi joku ulkopuolinen.
 • Kerro perheellesi, että jos haittavaikutukset muuttuvat erittäin hankaliksi tai ennakoimattomiksi, sukulaisten ja ystävien tapaamiset pitäisi järjestää kodin ulkopuolella.

Puhu lastesi kanssa

 • Kerro lapsillesi rehellisesti sairaudesta ja sen hoidosta. Älä piilottele tai salaile asiaa. Lapset vaistoavat, että jotakin on tekeillä, ja pelko tuntematonta kohtaan voi olla pahempaa kuin totuus. Se, mitä kerrot, riippuu lasten iästä ja siitä, kuinka paljon he ymmärtävät.
 • Painota lapsille, että he eivät ole aiheuttaneet hepatiittia.
 • Selitä, että sairautta ei voi tartuttaa yskimällä, aivastamalla, halaamalla tai syömällä ja juomalla samoista astioista. Kerro kuitenkin, että he eivät saa leikkiä millään, mikä saattaisi levittää virusta. Tällaisia tavaroita ovat esimerkiksi hoitovälineet, partakoneet, hammasharjat ja kaikki, missä saattaa olla verta.
 • Älä ihmettele, jos lapsesi tuntuu muuttuvan. Hyvin käyttäytynyt lapsi saattaa alkaa häiriköidä, tai menestynyt oppilas alkaa ehkä saada huonoja arvosanoja. Nämä ovat tapoja, joilla lapsi voi tuoda esiin tunteitaan – epävarmuutta, ahdistusta, avuttomuutta, hylätyksi tulemista, syyllisyyttä tai vihaa sairauttasi kohtaan.
 • Rauhoittele lapsiasi aika ajoin kertomalla, että kaikki on kunnossa.
 • Kerro lapsille, että he joutuvat tekemään oman osuutensa ja auttamaan aiempaa enemmän kotitöissä.

Apua perheelle ja ystäville

Anna perheenjäsenille ja ystäville tämä luettelo erilaisista auttavista järjestöistä. Nämä järjestöt voivat antaa lisätietoja siitä, miten läheisesi voivat parhaiten tukea sinua kroonisen C-hepatiitin hoidon aikana.

 

Tämä sivusto sisältää yleistä informaatiota, eikä se korvaa lääketieteen ammattilaiselta saatuja ohjeita. Lääkäri tai hoitaja on vastuussa hoidostasi, ja häneltä saat aina tarvitsemasi tiedot diagnoosistasi, terveydentilastasi ja hoidostasi. Noudata aina hoitohenkilöstön antamia ohjeita ja keskustele hoitohenkilöstön kanssa kaikista terveyteesi, tautiisi tai hoitoosi liittyvistä kysymyksistä.

Viite:

 1. Franciscus A, toim. HCV Advocate. A Guide to Hepatitis C Treatment Side Effect Management.