Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Nesteensaanti

Elimistösi tarvitsee paljon nestettä, erityisesti vettä, voidakseen tehdä kaiken tarvittavan. Tämä johtuu siitä, että kehosi jokainen osa käyttää vettä.1 Nesteensaanti (nesteytys) varmistaa sen, että jokainen kehosi osa saa riittävästi vettä.2 Kun saat hoitoa krooniseen C-hepatiittiin, riittävä nesteiden juominen auttaa hallitsemaan flunssan kaltaisia oireita.3 Se myös poistaa myrkkyjä elimistöstä, kosteuttaa ihoa ja helpottaa ruoansulatusta.3 Voit itse tehdä monia asioita, jotta elimistösi saa tarvitsemansa veden ja energian ja toimii hyvin.

Mitä voit tehdä itse 

  • Juo vettä juuri ennen hoitoa ja heti hoidon jälkeen, ja jatka nesteiden juomista koko viikon ajan.3 Voit juoda myös laimennettuja hedelmämehuja ja urheilujuomia.
  • Tietyt sairaudet, kuten diabetes, munuaistauti, sydämen vajaatoiminta tai maksasairaus, saattavat vaikuttaa siihen, miten elimistösi käsittelee nesteitä. Selvitä itsellesi sopiva nestemäärä keskustelemalla sairaudestasi hoitohenkilöstön kanssa.
  • Älä juo alkoholia, ja vältä tai rajoita kofeiinipitoisten juomien, kuten virvoitusjuomien, kahvin ja teen käyttöä, koska ne voivat kuivattaa elimistöä.3
  • Siemaile vettä usein pitkin päivää sen sijaan, että ottaisit kerralla isoja kulauksia. Näin neste ehtii imeytyä paremmin elimistöön.3
  • Juo vettä, vaikka et olisikaan janoinen.1,4
  • Kirjoita muistiin, kuinka paljon juot. Täytä pullo raikkaalla vedellä ja kirjoita muistiin, paljonko pulloon mahtuu ja montako kertaa täytät sen. Jos ostat kaupasta pullovettä, katso pullosta, kuinka paljon vettä siihen mahtuu.3

Tämä sivusto sisältää yleistä informaatiota, eikä se korvaa lääketieteen ammattilaiselta saatuja ohjeita. Lääkäri tai hoitaja on vastuussa hoidostasi, ja häneltä saat aina tarvitsemasi tiedot diagnoosistasi, terveydentilastasi ja hoidostasi. Noudata aina hoitohenkilöstön antamia ohjeita ja keskustele hoitohenkilöstön kanssa kaikista terveyteesi, tautiisi tai hoitoosi liittyvistä kysymyksistä.

Viitteet:

  1. Centers for Disease Control and Prevention. Water: Meeting your daily fluid needs. 
  2. Hydration. The American Heritage Medical Dictionary. Boston: Houghton Mifflin Company, 2007. 
  3. Franciscus A, ed. HCV Advocate. A Guide to Hepatitis C Treatment Side Effect Management.
  4. Cleveland Clinic. Avoiding dehydration, proper hydration.