Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

C-hepatiitti: mistä olen saanut sen?

C-hepatiitti tarttuu, kun sairastuneen ihmisen verta pääsee terveen ihmisen elimistöön.1,2 Tämä voi tapahtua monin eri tavoin.

Kuka tahansa voi saada C-hepatiitin, mutta joillakin ihmisillä riski on tavallista suurempi.3 C-hepatiittia sairastavista ihmisistä 30 prosenttia ei tiedä, miten he ovat saaneet taudin.4 He eivät tietääkseen ole joutuneet tekemisiin tavanomaisten riskitekijöiden, kuten saastuneen veren tai huumeidenkäytön kanssa.4

Mitä voit tehdä itse

 • Keskustele hoitohenkilöstön (lääkärin tai hoitajan) kanssa siitä, mistä olet voinut saada C-hepatiitin. Henkilökohtaiset riskitekijäsi selvitetään.
 • Suurin riskitekijä on yhteisten huumeneulojen tai huumeruiskujen käyttö muiden kanssa.2
 • Muita riskitekijöitä ovat esimerkiksi seuraavat: syntyminen C-hepatiittia sairastavan äidin lapseksi, useampi kuin yksi seksikumppani viimeisen puolen vuoden aikana tai aiemmat sukupuolitaudit, munuaisten vajaatoiminnan hoidossa käytetty hemodialyysi, verensiirto tai elinsiirto ennen heinäkuuta 1992 tai hemofilian hoitoon ennen vuotta 1987 annetut verituotteet.2-4
 • On hyvä tietää, että C-hepatiitin voi saada saastuneesta verestä hoitoympäristössä.2 Virusta kantavan ihmisen hoidossa käytetty neula saattaa vahingossa pistää sinua ja aiheuttaa tartunnan.
 • Olet voinut saada C-hepatiitin käytettyäsi sairastuneen ihmisen hammasharjaa tai partakonetta.3
 • Neuvo ystäviäsi. HCV voi tarttua tatuoinnin tai lävistyksen yhteydessä, jos käytetään epästeriiliä mustetta tai  välineitä, joita on käytetty tartunnan saaneella ihmisellä.3
 • Älä pelkää tavallista henkilökohtaista kontaktia. C-hepatiittia ei voi saada istumalla sairastuneen ihmisen vieressä tai kättelemällä tai halaamalla häntä.3 Virus ei tartu sillä tavalla.

Tämä sivusto sisältää yleistä informaatiota, eikä se korvaa lääketieteen ammattilaiselta saatuja ohjeita. Lääkäri tai hoitaja on vastuussa hoidostasi, ja häneltä saat aina tarvitsemasi tiedot diagnoosistasi, terveydentilastasi ja hoidostasi. Noudata aina hoitohenkilöstön antamia ohjeita ja keskustele hoitohenkilöstön kanssa kaikista terveyteesi, tautiisi tai hoitoosi liittyvistä kysymyksistä.

Viitteet:

 1. Hepatitis C Support Project Fact Sheet. Hepatitis C: The Basics. Versio 2.3, huhtikuu 2010.  
 2. Centers for Disease Control and Prevention. Hepatitis C. General Fact Sheet. Huhtikuu 2010.
 3. National Digestive Diseases Information Clearinghouse (NDDIC). What I need to know about Hepatitis C.
 4. National Digestive Diseases Information Clearinghouse (NDDIC). Chronic Hepatitis C: Current Disease Management.