Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Väsymys

Krooniseen C-hepatiittiin hoitoa saavat ihmiset tuntevat usein olonsa väsyneeksi.1 Itse asiassa 65 prosenttia kroonista hepatiittia sairastavista sanoi olevansa väsynyt hoidon aikana.1 Jos olet väsynyt, voit tuntea olosi heikoksi ja uupuneeksi, etkä jaksa nousta sängystä. Sinua ei ehkä myöskään huvita tehdä mitään, ei edes mitään sellaista, mistä olet aiemmin nauttinut, ja voit tuntea olosi alakuloiseksi.2 Saatat huomata, että nämä tuntemukset pahenevat päivän aikana.2 Väsymys voi olla myös masennuksen oire. Keskustele lääkärin tai hoitajan kanssa väsymyksestäsi ja siitä, oletko ehkä masentunut.

On ehkä helpottavaa tietää, että et ole yksin – monet kroonista C-hepatiittia sairastavat ihmiset kokevat olevansa väsyneitä. Sinun kannattaa tietysti keskustella lääkärin tai hoitajan kanssa siitä, miten energiseksi tunnet itsesi. Hän voi silloin kertoa, mistä saattaisi olla sinulle apua. Väsymys on kroonisen C-hepatiitin hoitoon liittyvä yleinen haittavaikutus. Pyydä hoitohenkilöstöltä haittavaikutusten täydellinen luettelo.

Kokeile, auttavatko seuraavat vinkit sinua voimaan paremmin.

Riittävä lepo

 • Varmista, että nukut riittävästi. Aikuinen tarvitsee keskimäärin 7–9 tuntia unta joka yö.3 Liian pitkä tai liian lyhyt yöuni tai unen huono laatu saattavat aiheuttaa päiväsaikaista väsymystä.1
 • Ota lyhyet, enintään 20 minuutin pituiset torkut. Yritä kuitenkin välttää torkkuja lähellä nukkumaanmenoaikaa, koska silloin nukkuminen yöllä saattaa olla vaikeampaa.1
 • Tee itsellesi säännöllinen aikataulu. Nouse ylös ja mene nukkumaan suunnilleen samaan aikaan joka päivä.1
 • Varmista, että lepoa ja toimintaa on tasapuolisesti. Yritä levätä, ennen kuin väsyt liikaa.1

Ravitsemukseen liittyviä vinkkeä

 • Huolehdi siitä, että syöt terveellisiä aterioita pävittäin.1,4
 • Syö usein, mutta vähän kerrallaan.1
 • Huolehdi nesteensaannista juomalla riittävästi vettä, mehua tai muita kofeiinittomia juomia.4 Tietyt sairaudet, kuten diabetes, munuaistauti, sydämen vajaatoiminta tai maksasairaus, saattavat vaikuttaa siihen, miten elimistösi käsittelee nesteitä. Selvitä itsellesi sopiva nestemäärä keskustelemalla sairaudestasi hoitohenkilöstön kanssa.
 • Vältä alkoholia, tupakkaa ja huumeita.1

Liikunnan tärkeys

 • Usko tai älä, mutta liikunta on parhaita tapoja, joilla voit auttaa itseäsi voimaan paremmin.2 Varovainen venyttely tai kevyt liikunta, kuten kävely tai rauhallinen aerobic, voivat auttaa väsymykseen.1 Kokeile liikuntaa 10–15 minuutin ajan 2–3 kertaa joka päivä.
 • Jos et ole tottunut harrastamaan liikuntaa, aloita hitaasti ja tee lyhyitä jaksoja kerrallaan.
 • Muista keskustella lääkärin tai hoitajan kanssa, ennen kuin aloitat uuden liikuntaharrastuksen.

Myös nämä voivat auttaa

 • Stressi saattaa aiheuttaa väsymystä.1 Jos mahdollista, vähennä työntekoa ja sosiaalista kanssakäymistä, erityisesti hoidon jälkeisinä päivinä.4 Opettele rentoutuskeinoja,1 esimerkiksi syvään hengittämistä.1
 • Tee erilaisia harjoituksia, jotta et joudu istumaan tai seisomaan liian pitkään.1
 • Varmista, että huone on aurinkoinen tai hyvin valaistu.1
 • Pyydä perheenjäseniä tai ystäviä auttamaan harjoituksissa ja muissa tehtävissä.1
 • Tee raskaimmat tehtävät silloin, kun tunnet olosi tarmokkaimmaksi.1
 • Säästä energiaa ja ota rauhallisesti, mutta älä luovu niistä asioista, joista nautit.1
 • Etsi asioita, jotka saavat sinut nauramaan1

Keskustele lääkärin tai hoitajan kanssa, jos olet liian väsynyt hoitamaan päivittäisiä askareitasi. Lääkitystäsi täytyy ehkä muuttaa.5

Kun saat hoitoa krooniseen C-hepatiittiin, voit tuntea olosi väsyneeksi monista eri syistä.1 Keskustele lääkärin tai hoitajan kanssa väsymyksen lisäksi myös kaikista muista oireistasi.

Tämä sivusto sisältää yleistä informaatiota, eikä se korvaa lääketieteen ammattilaiselta saatuja ohjeita. Lääkäri tai hoitaja on vastuussa hoidostasi, ja häneltä saat aina tarvitsemasi tiedot diagnoosistasi, terveydentilastasi ja hoidostasi. Noudata aina hoitohenkilöstön antamia ohjeita ja keskustele hoitohenkilöstön kanssa kaikista terveyteesi, tautiisi tai hoitoosi liittyvistä kysymyksistä.

Viitteet:

 1. Franciscus A, toim. HCV Advocate. A Guide to Hepatitis C Treatment Side Effect Management.
 2. Nail LM. Fatigue. Julkaisussa: Yarbro CH, Frogge MH, Goodman M, toim. Cancer Symptom Management, 3. painos. Sudbury: Jones and Bartlett Publishers, Inc., 2004, s. 47–70.
 3. National Sleep Foundation. How Much Sleep Do We Really Need? 
 4. US Department of Veterans Affairs. HCRC VA Hepatitis Resource Centers. Managing Side Effects of Hepatitis C Treatment.
 5. Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Chronic Hepatitis C: Current Disease Management.