Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Pistoskohdan reaktiot

Monilla kroonisen C-hepatiitin hoitoon tarkoitettua lääkettä saavilla ihmisillä ilmenee pistoskohdassa punoitusta, turvotusta, kutinaa tai tulehdus.1 Ne ovat yleensä lieviä.1 Reaktio ei ehkä tule heti – siihen saattaa kulua viikko tai enemmänkin. Pistoskohta saattaa punoittaa hiukan.

On tärkeää noudattaa lääkkeen annosteluohjeita.1 Soita lääkärille tai hoitajalle, jos pistoskohdassa ilmenee toistuvasti reaktio, joka ei häviä muutaman päivän kuluessa.

Pistoskohdan reaktiot ovat yksi kroonisen C-hepatiitin hoitoon liittyvistä yleisistä haittavaikutuksista. Pyydä hoitohenkilöstöltä haittavaikutusten täydellinen luettelo.

Mitä voit tehdä itse

  • Lääke kannattaa pistää eri paikkoihin niin, että käyttämäsi pistoskohta ei kipeydy. Voit pistää lääkkeen vuorotellen vatsaan tai reiteen. Näin varmistat, että et käytä samaa kohtaa kahta kertaa peräkkäin.1
  • Älä hiero pistosaluetta.1,2
  • Tarkista kahden tunnin kuluttua, että alue ei punoita, arista eikä ole turvonnut. Jos sinulla ilmenee ihoreaktio, joka ei parane muutamassa päivässä, ota yhteys lääkäriin tai hoitajaan.
  • Soita heti lääkärille tai hoitajalle, jos saat ihottumaa.
  • Vaatteet saattavat ärsyttää aluetta, joten käytä löysiä, luonnonmateriaaleista valmistettuja vaatteita.1
  • Keskustele lääkärin tai hoitajan kanssa lääkkeistä, joita voi ostaa apteekista ja joista saattaa olla apua lievissä ihoärsytyksissä.1,2

Tämä sivusto sisältää yleistä informaatiota, eikä se korvaa lääketieteen ammattilaiselta saatuja ohjeita. Lääkäri tai hoitaja on vastuussa hoidostasi, ja häneltä saat aina tarvitsemasi tiedot diagnoosistasi, terveydentilastasi ja hoidostasi. Noudata aina hoitohenkilöstön antamia ohjeita ja keskustele hoitohenkilöstön kanssa kaikista terveyteesi, tautiisi tai hoitoosi liittyvistä kysymyksistä.

Viitteet:

  1. Franciscus A, toim. HCV Advocate. A Guide to Hepatitis C Treatment Side Effect Management.
  2. US Department of Veterans Affairs. HCRC VA Hepatitis Resource Centers. Managing Side Effects of Hepatitis C Treatment.