Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Hiustenlähtö

Monilta ihmisiltä lähtee hiuksia, kun he saavat hoitoa krooniseen C-hepatiittiin. Hiuksesi voivat harventua tai ohentua tai saatat kaljuuntua.1 Luultavasti et kuitenkaan menetä kaikkia hiuksiasi. Saatat huomata, että hiuksesi ohentuvat ja katkeilevat aiempaa helpommin tai tuntuvat koskettaessa erilaisilta.2 Karvoitus eri puolilla kehoa saattaa vähentyä, joskus laikkuina. Lopputulosta saattaa olla joissakin tapauksissa vaikea ennustaa.1 Oloasi voi kuitenkin helpottaa tieto siitä, että yleensä hiustenlähtö ei ole pysyvää. Hiukset kasvavat tavallisesti takaisin kolmen kuukauden kuluessa hoidon päättymisestä.1 On olemassa monia keinoja, joilla voit hoidon aikana suojata hiuksiasi ja ihoasi ja joiden ansiosta voit olla tyytyväisempi ulkonäköösi.

 Mitä voit tehdä itse

  • Älä värjää äläkä vaalenna hiuksiasi tai ota permanenttia. Älä käytä myöskään geelejä, hiuslakkoja tai muotovaahtoja, sillä ne voivat tehdä hiuksista vaikeasti kammattavia.1
  • Älä käytä hiustenkuivaajaa, papiljotteja tai kihartimia.2
  • Kokeile mietoja sampoita ja pese hiuksesi aiempaa harvemmin.1
  • Käytä pehmeää hiusharjaa tai harvaa kampaa. Älä harjaa tai kampaa hiuksia liian nopeasti tai liian voimakkaasti. Älä letitä hiuksia tai vedä niitä taakse hiusnauhoilla.1,2
  • Kokeile satiinityynyliinaa, joka saattaa nukkuessasi estää hiusten katkeilemisen tyynyä vasten.1,2
  • Suojaa hiuksesi ja ihosi auringolta käyttämällä aurinkovoidetta, hattua tai huivia.1,2
  • Jos hiustenlähtö häiritsee sinua kovasti, voit hankkia peruukin.1,2 Se voidaan valmistaa täsmälleen omien hiustesi värisenä.

Tämä sivusto sisältää yleistä informaatiota, eikä se korvaa lääketieteen ammattilaiselta saatuja ohjeita. Lääkäri tai hoitaja on vastuussa hoidostasi, ja häneltä saat aina tarvitsemasi tiedot diagnoosistasi, terveydentilastasi ja hoidostasi. Noudata aina hoitohenkilöstön antamia ohjeita ja keskustele hoitohenkilöstön kanssa kaikista terveyteesi, tautiisi tai hoitoosi liittyvistä kysymyksistä.

Viitteet:

  1.  US Department of Veterans Affairs. VA Hepatitis C Resource Centers. Managing Side Effects of Hepatitis C Treatment.
  2. Franciscus A, ed. HCV Advocate. A Guide to Hepatitis C Treatment Side Effect Management.