Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Flunssan kaltaiset oireet: yleistä

Monet ihmiset kokevat olonsa flunssaiseksi, kun he ottavat kroonisen C-hepatiitin hoitoon tarkoitettua lääkettä.1 Sinulla voi olla kuumetta, päänsärkyä ja lihaskipuja, jotka alkavat useita tunteja tai päiviä hoidon aloittamisesta.2 Jotkin näistä oireista (kuume, päänsärky) voivat lievittyä, kun elimistösi tottuu lääkkeeseen.3

Flunssan kaltaiset oireet ovat yksi kroonisen C-hepatiitin hoitoon liittyvistä yleisistä haittavaikutuksista. Pyydä hoitohenkilöstöltä (lääkäriltä tai hoitajalta) haittavaikutusten täydellinen luettelo.

Mitä voit tehdä itse

 • Ota lääke juuri ennen nukkumaanmenoa, niin et ehkä tunne oireita nukkuessasi.2,4
 • Varmista nesteensaanti juomalla riittävästi vettä, mehua tai muita kofeiinittomia juomia.2 Älä juo alkoholia, sillä se poistaa nestettä.4 Tietyt sairaudet, kuten diabetes, munuaistauti, sydämen vajaatoiminta tai maksasairaus, saattavat vaikuttaa siihen, miten elimistösi käsittelee nesteitä. Selvitä itsellesi sopiva nestemäärä keskustelemalla sairaudestasi lääkärin tai hoitajan kanssa.
 • Kerro lääkärille tai hoitajalle, jos sinulla on kova kuume, vilunväristyksiä tai muita oireita.
 • Hän voi kehottaa sinua ottamaan ilman reseptiä myytävää lääkettä, joka alentaa kuumetta, helpottaa päänsärkyä ja lievittää lihaskipuja. Voit ottaa lääkettä ennen hoitoa tai hoidon jälkeen.4,5
 • Kerro lääkärille tai hoitajalle, jos sinulla on hengitysvaikeuksia tai yskää.4
 • On tärkeää, että jatkat lääkkeen ottamista. Soita lääkärille tai hoitajalle, jos tunnet olosi sairaaksi ja haluat kysyä oireista.

Tämä sivusto sisältää yleistä informaatiota, eikä se korvaa lääketieteen ammattilaiselta saatuja ohjeita. Lääkäri tai hoitaja on vastuussa hoidostasi, ja häneltä saat aina tarvitsemasi tiedot diagnoosistasi, terveydentilastasi ja hoidostasi. Noudata aina hoitohenkilöstön antamia ohjeita ja keskustele hoitohenkilöstön kanssa kaikista terveyteesi, tautiisi tai hoitoosi liittyvistä kysymyksistä.

Viitteet:

 1.  Hepatitis C. Julkaisussa: Schiff ER, Sorrell MF, Maddrey WC, toim. Schiff’s Diseases of the Liver, 10. painos. 1. osa. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2007, s. 841.
 2. Franciscus A, ed. HCV Advocate. A Guide to Hepatitis C Treatment Side Effect Management.
 3. National Digestive Diseases Information Clearinghouse (NDDIC). Chronic Hepatitis C: Current Disease Management.
 4. Shelton BK. Flulike Syndrome. Julkaisussa: Yarbro CH, Frogge MH, Goodman M, toim. Cancer Symptom Management, 3. painos. Sudbury: Jones and Bartlett Publishers, Inc., 2004, s. 61–70.
 5. US Department of Veterans Affairs. HCRC VA Hepatitis Resource Centers. Managing Side Effects of Hepatitis C Treatment.