Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Flunssan kaltaiset oireet: päänsärky

Sinulla voi ilmetä päänsärkyä, kun kroonisen C-hepatiitin hoito aloitetaan.1,2 Päänsärky alkaa usein ensimmäisten 4–8 tunnin kuluessa hoidon aloittamisesta.2 Päänsärky saattaa lieventyä muutaman viikon kuluttua, kun elimistösi tottuu hoitoon.3 Ensin on tärkeää ymmärtää, mitkä asiat voivat aiheuttaa päänsäryn.2 Et ehkä juo tai syö riittävästi, tai syynä voivat olla stressi, uniongelmat tai se, että juot liikaa tai liian vähän kahvia. Päänsärkyä voivat aiheuttaa myös jotkin sairaudet, kuten migreeni, korkea verenpaine, hammasongelmat/ leukakipu, allergiat, sivuontelotulehdus ja muut terveysongelmat. Keskustele hoitohenkilöstön kanssa siitä, mikä voi aiheuttaa päänsärkysi ja mitä voit tehdä sen hallitsemiseksi.

Päänsärky on yksi kroonisen C-hepatiitin hoitoon liittyvistä haittavaikutuksista. Pyydä hoitohenkilöstöltä haitta- vaikutusten täydellinen luettelo.

Kokeile näitä

 • Juo riittävästi vettä, mehua tai muita kofeiinittomia juomia.2 Älä juo alkoholia.3 Tietyt sairaudet, kuten diabetes, munuaistauti, sydämen vajaatoiminta tai maksasairaus, saattavat vaikuttaa siihen, miten elimistösi käsittelee nesteitä. Selvitä itsellesi sopiva nestemäärä keskustelemalla sairaudestasi lääkärin tai hoitajan kanssa.
 • Vältä kirkkaita valoja, kovia ääniä ja voimakkaita tuoksuja.2
 • Lepää runsaasti, ja mene nukkumaan ja nouse ylös aina samaan aikaan päivästä.2
 • Syö kaikki ateriat, erityisesti aamiainen, suunnilleen samaan aikaan joka päiv.2
 • Harrasta liikuntaa vähintään kolme kertaa viikossa.2 Keskustele lääkärin tai hoitajan kanssa, ennen kuin aloitat uuden liikuntaharrastuksen.
 • Pidä itsestäsi hyvää huolta stressaavina aikoina.2
 • Käy silmälääkärissä – tarvitset ehkä silmälasit, tai vanhat lasit on uusittava.
 • Yritä selvittää, mistä päänsärky johtuu: onko syynä ruoka, stressi vai jokin muu.2
 • Keskustele lääkärin tai hoitajan kanssa siitä, miten päänsärkyä voidaan hoitaa ja oloasi parantaa.4
 • Jos päänsärky alkaa takaraivosta tai niskasta, kokeile lämpöhoitoa ja hierontaa.5
 • Aromaterapia, akupainanta ja vyöhyketerapia saattavat helpottaa päänsärkyä.2,5
 • Kokeile erilaisia rentoutumistapoja, kuten rukoilua tai mietiskelyä.2
 • Jos päänsärky kestää yli 24 tuntia tai jos se on erittäin voimakasta, ota heti yhteys lääkäriin tai hoitajaan.2

Tämä sivusto sisältää yleistä informaatiota, eikä se korvaa lääketieteen ammattilaiselta saatuja ohjeita. Lääkäri tai hoitaja on vastuussa hoidostasi, ja häneltä saat aina tarvitsemasi tiedot diagnoosistasi, terveydentilastasi ja hoidostasi. Noudata aina hoitohenkilöstön antamia ohjeita ja keskustele hoitohenkilöstön kanssa kaikista terveyteesi, tautiisi tai hoitoosi liittyvistä kysymyksistä.

Viitteet:

 1.  Davis GL. Hepatitis C. Julkaisussa: Schiff ER, Sorrell MF, Maddray WC, toim. Schiff’s Diseases of the Liver. 10. painos. 1. osa. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2007, s. 841.
 2. Franciscus A, ed. HCV Advocate. A Guide to Hepatitis C Treatment Side Effect Management.
 3. Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Chronic Hepatitis C: Current Disease Management.
 4. US Department of Veterans Affairs. HCRC VA Hepatitis Resource Centers. Managing Side Effects of Hepatitis C Treatment.
 5. Shelton BK. Flulike Syndrome. Teoksessa: Yarbro CH, Frogge MH, Goodman M, toim. Cancer Symptom Management. 3. painos. Sudbury: Jones and Bartlett Publishers, Inc., 2004, s. 61–70.