Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Flunssan kaltaiset oireet: kuume

Kuume on flunssan kaltainen oire, joka liittyy usein kroonisen C-hepatiitin hoitoon. Kuumetta on todennäköisesti hoidon alussa, erityisesti ensimmäisten 4–8 tunnin aikana hoidon aloittamisesta.1 Yleensä kuume heikkenee muutaman viikon kuluttua, kun elimistösi tottuu hoitoon.2

Tarpeellista tietoa kuumeesta

  • Kuume on yksi kroonisen C-hepatiitin hoitoon liittyvistä haittavaikutuksista. Pyydä hoitohenkilöstöltä (lääkäriltä tai hoitajalta) haittavaikutusten täydellinen luettelo.
  • Keskustele lääkärin tai hoitajan kanssa ilman reseptiä myytävistä lääkkeistä, kuten parasetamolista tai ibuprofeenista, jotka voivat alentaa kuumetta.2
  • Huolehdi nesteensaannista juomalla riittävästi vettä, mehua tai muita kofeiinittomia juomia.1 Älä juo alkoholia.2 Tietyt sairaudet, kuten munuaistauti tai diabetes, saattavat vaikuttaa siihen, miten elimistösi käsittelee nesteitä. Keskustele lääkärin tai hoitajan kanssa siitä, mikä on itsellesi sopiva nestemäärä.
  • Ota lääke juuri ennen nukkumaanmenoa, niin et ehkä nukkuessasi tunne flunssan kaltaisia oireita, kuten kuumetta.1
  • Kokeile pyyhkimistä haaleaan veteen kostutetulla sienellä, kylpyä tai viilentävää jääpakkausta.1
  • Muista levätä runsaasti.1
  • Kerro lääkärille tai hoitajalle, jos sinulla on kova tai pitkittynyt kuume.3

Tämä sivusto sisältää yleistä informaatiota, eikä se korvaa lääketieteen ammattilaiselta saatuja ohjeita. Lääkäri tai hoitaja on vastuussa hoidostasi, ja häneltä saat aina tarvitsemasi tiedot diagnoosistasi, terveydentilastasi ja hoidostasi. Noudata aina hoitohenkilöstön antamia ohjeita ja keskustele hoitohenkilöstön kanssa kaikista terveyteesi, tautiisi tai hoitoosi liittyvistä kysymyksistä.

Viitteet:

  1.  Franciscus A, toim. HCV Advocate. A Guide to Hepatitis C Treatment Side Effect Management.
  2. National Digestive Diseases Information Clearinghouse (NDDIC). Chronic Hepatitis C: Current Disease Management.
  3. US Department of Veterans Affairs. HCRC VA Hepatitis Resource Centers. Managing Side Effects of Hepatitis C Treatment.