C-hepatiitin oireet

Monilla kroonista C-hepatiittia sairastavilla ihmisillä ei ole maksasairauden oireita, eivätkä he tiedä saaneensa tartunnan. Siitä huolimatta heillä on virusta veressään.

Oireet voivat olla lieviä, ne saattavat olla välillä poissa, eikä oireisiin ole mitään selvää syytä.

Oireita voivat olla väsymys, maksakivun aiheuttama lievä epämukavuuden tunne tai aristus, pahoinvointi, vähentynyt ruokahalu, lihas- ja nivelkipu, päänsärky, elimistön kuivuminen tai tunne-elämän ja ajattelun ongelmat.

Kroonisen C-hepatiitin oireet voivat näkyä vasta 30 vuoden kuluttua, ja joissakin tapauksissa ne ilmenevät edenneenä maksasairautena.

Kun hepatiitti on todettu, voit itse vaikuttaa monin tavoin oireiden hallintaan:

C hepatiitti oireet
 • Keskustele hoitohenkilöstön (lääkärin tai hoitajan) kanssa siitä, miten voit hallita kroonisen C-hepatiitin oireita ja saada parasta mahdollista hoitoa.
 • Nuku riittävästi, harrasta säännöllisesti liikuntaa ja juo paljon vettä. Tietyt sairaudet, kuten diabetes, munuaistauti, sydämen vajaatoiminta tai maksasairaus, saattavat vaikuttaa siihen, miten elimistösi käsittelee nesteitä. Selvitä itsellesi sopiva nestemäärä keskustelemalla sairaudestasi hoitohenkilöstön kanssa.
 • Varmista lääkäriltä lääkkeiden turvallisuus, ennen kuin käytät lihas- ja nivelkipuihin tai päänsärkyyn tarkoitettuja reseptilääkkeitä tai ilman reseptiä myytäviä lääkkeitä.
 • Yritä vähentää stressiä, ja tee keskittymistä vaativia tehtäviä vain silloin, kun voit hyvin.
 • Ratkaise ongelmia ajattelemalla ja päättelemällä. Näin aivosi pysyvät aktiivisina. Lue ja opiskele uusia asioita, pelaa pelejä ja ratkaise sanaristikoita tai aloita uusi harrastus.
 • Ihmissuhteet saattavat vaikeutua kroonisen C-hepatiitin vuoksi jopa vakiintuneessa parisuhteessa. Turvaseksin harrastaminen voi vähentää kumppanisi huolia.
 • Säästä energiaa pyytämällä muilta apua päivittäisiin askareisiisi.

Lähteet:

 1. National Digestive Diseases Information Clearinghouse (NDDIC). Chronic Hepatitis C: Current Disease Management. 
 2. Centers for Disease Control and Prevention. Hepatitis C. General Fact Sheet. Huhtikuu 2010.
 3. Hepatitis C Support Project Fact Sheet. Hepatitis C: The Basics. Versio 2.3, huhtikuu 2010. 
 4. Hepatitis C Support Project Fact Sheet. Hepatitis C Basics. Living with Hepatitis C: Managing Common Symptoms. Version 1.4, helmikuu 2010.

Kirjaudu ammattilaissivustolle