Apua ja tukea C-hepatiittia sairastavalle

Omasta sairaudesta ei ole aina helppo puhua. C-hepatiittia ei kuitenkaan pidää hävetä. Ystävät, sukulaiset ja läheiset ovat tärkeä tukiverkko sairastuneelle. He voivat auttaa sinua selviytymään hoidon rankimmista vaiheista.

Kerro kroonisesta C-hepatiitista perheelle ja ystäville

Kerro perheellesi ja ystävillesi rehellisesti sairaudesta ja sen hoidosta. Jotta asiat olisi helpompi ymmärtää, mieti etukäteen, mitä aiot sanoa. Pohdi myös sitä, miten perheesi ja ystäväsi saattavat reagoida. He voivat olla huolissaan terveydestäsi ja myös omasta terveydestään, tai he eivät ehkä tiedä, miten voisivat pitää huolta sinusta. Perheenjäsenille ja ystäville on hyvä kertoa, että tietyt lääkityksen aiheuttamat haittavaikutukset kuuluvat asiaan.

Pyydä apua

Pyydä jotakuta luotettavaa ihmistä tueksesi. Hän voi olla aviomiehesi tai vaimosi, sukulainen, ystävä, työtoveri tai vaikka aikuinen lapsesi, jota tapaat joka päivä ja jonka kanssa juttelet päivittäin. Tämä henkilö voi ottaa selvää kaikesta mahdollisesta hepatiittiin liittyvästä, sen hoidosta, hoidon haittavaikutuksista sekä keinoista, joilla sinua voidaan auttaa. Muista kuitenkin, että tukihenkilö ei ole lääkäri tai hoitaja. Jos oireesi muuttuvat hankaliksi, käy lääkärissä tai hoitajan luona.

Pyydä rohkeasti apua. Ehkä ystävä, perheenjäsen tai muu läheinen ihminen voisi tehdä ne työt, jotka yleensä olet tehnyt itse kotona. Joku muukin siihen kykenevä voi hyvin pestä astiat, imuroida, laittaa tavaroita paikoilleen, tehdä ruokaa, käydä kaupassa, viedä roskat ja pestä pyykit.

Puhu lastesi kanssa

Kerro lapsille rehellisesti sairaudesta ja sen hoidosta. Älä piilottele tai salaile asiaa. Lapset vaistoavat, että jotakin on tekeillä, ja pelko tuntematonta kohtaan voi olla pahempaa kuin totuus. Se, mitä kerrot, riippuu lasten iästä ja siitä, kuinka paljon he ymmärtävät.

Lapsille on hyvä painottaa, että he eivät ole aiheuttaneet hepatiittia. Selitä, että sairautta ei voi tartuttaa yskimällä, aivastamalla, halaamalla tai syömällä ja juomalla samoista astioista. Kerro kuitenkin, että he eivät saa leikkiä millään, mikä saattaisi levittää virusta. Tällaisia tavaroita ovat esimerkiksi hoitovälineet, partakoneet, hammasharjat ja kaikki, missä saattaa olla verta. Kerro lapsille sekin, että he saattavat joutua tekemään oman osuutensa ja auttamaan aiempaa enemmän kotitöissä.

Älä ihmettele, jos lapsesi tuntuu muuttuvan. Hyvin käyttäytynyt lapsi saattaa alkaa häiriköidä, tai menestynyt oppilas alkaa ehkä saada huonoja arvosanoja. Nämä ovat tapoja, joilla lapsi voi tuoda esiin tunteitaan – epävarmuutta, ahdistusta, avuttomuutta, hylätyksi tulemista, syyllisyyttä tai vihaa sairauttasi kohtaan. Rauhoittele lapsiasi aika ajoin kertomalla, että kaikki on kunnossa.

Apua perheelle ja ystäville

Paitsi potilaalle, myös perheenjäsenille ja läheisille on tarjolla tukea ja apua. Suomessa esimerkiksi Munuais- ja maksaliitto auttaa C-hepatiittipotilaita ja heidän läheisiään. Sairauden kanssa ei pidä jäädä yksin, joten tutustukaa yhdessä tarjolla oleviin mahdollisuuksiin. Potilasjärjestö voi antaa lisätietoja siitä, miten läheisesi voivat parhaiten tukea sinua kroonisen C-hepatiitin hoidon aikana. Lisäksi saat myös itse tukea sairauden kanssa elämiseen.

Munuais- ja Maksaliitto

Tämä sivusto sisältää yleistä informaatiota, eikä se korvaa lääketieteen ammattilaiselta saatuja ohjeita. Lääkäri tai hoitaja on vastuussa hoidostasi, ja häneltä saat aina tarvitsemasi tiedot diagnoosistasi, terveydentilastasi ja hoidostasi. Noudata aina hoitohenkilöstön antamia ohjeita ja keskustele hoitohenkilöstön kanssa kaikista terveyteesi, tautiisi tai hoitoosi liittyvistä kysymyksistä.

 


Lähde:

  1. Franciscus A, toim. HCV Advocate. A Guide to Hepatitis C Treatment Side Effect Management.

Kirjaudu ammattilaissivustolle