Mitä tyypin 2 diabeteksessa tapahtuu?

Jos sairastat tyypin 2 diabetesta, vereesi kertyy suuria glukoosimääriä (sokerimääriä), mikä voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Diabeteksen hoidossa on sen vuoksi erittäin tärkeää ymmärtää, miten diabetes vaikuttaa glukoosin hallintaan.

Miten tyypin 2 diabetes vaikuttaa elimistöösi?

Tyypin 2 diabetes vaikuttaa elimistön kykyyn muuntaa veressä olevaa sokeria energiaksi. Tätä prosessia ohjaa insuliini-niminen hormoni. Tyypin 2 diabeteksessa haima ei tuota riittävästi insuliinia eikä elimistö reagoi insuliiniin normaalisti. Tämä johtaa verenglukoosipitoisuuden suurenemiseen.

Seuraavassa kaaviossa on esitetty, miten elimistö käsittelee ravinnon, kun ihmisellä ei ole tyypin 2 diabetesta tai kun hänellä on tyypin 2 diabetes.

Diabetes_Ole aktiivinen_kuva-5

Kun henkilö, joka ei sairasta diabetesta, syö aterian

1. Ruoansulatuselimistö pilkkoo ravinnon yksinkertaisiksi sokereiksi muun muassa glukoosiksi, minkä jälkeen glukoosi imeytyy vereen. Lisäksi se reagoi ravinnosta saatuihin ravinteisiin vapauttamalla inkretiinihormoneja.

2. Inkretiinihormonit käskevät haimaa vapauttamaan insuliinia.

3. Glukoosi kulkee verenkierron mukana elimistön soluihin.

4. Elimistö kertoo maksalle, ettei glukoosia enää tarvitse tuottaa.

5. Insuliini auttaa glukoosia pääsemään soluihin.

6. Munuaiset toimivat normaalisti – ne suodattavat verta ja poistavat kuona-aineita. Munuaisten tuottamassa virtsassa ei yleensä ole lainkaan glukoosia.

Kun henkilö, joka sairastaa diabetesta, syö aterian

1. Inkretiinihormoneja, jotka kehottavat haimaa tuottamaan insuliinia ruokailun jälkeen, voi olla vähemmän. Kaikki viestintään osallistuvat hormonit eivät myöskään toimi normaalisti.

2. Haima ei enää valmista riittävästi insuliinia, joten se yrittää pitää tuotannon riittävänä työskentelemällä entistä kovemmin.

3. Vereen kertyy liikaa glukoosia.

4. Maksa jatkaa glukoosin tuotantoa.

5. Glukoosin on vaikeampi päästä soluihin.

6. Munuaiset yrittävät poistaa veren ylimääräisen glukoosin. Jos virtsassa on liian paljon glukoosia, saatat joutua virtsaamaan usein ja juomaan paljon.

Tavoitteena veren glukoosipitoisuuden alentaminen

Jos sairastat diabetesta, verenglukoosipitoisuuden alentamisen on oltava tärkein tavoitteesi. Terveellinen ravinto, liikunta ja tietyt lääkkeet auttavat sinua saavuttamaan tämän tavoitteen. Lue lisää kohdista Terveellinen elämäntapa ja Tyypin 2 diabeteksen lääkehoito ja keskustele lääkärisi ja hoitajasi kanssa sinulle sopivista ratkaisuista.

DIAB-1194063-0000 8/2017