Korkean ja matalan glukoositason hoitaminen

Verenglukoosin tavoitetasot

Suomalaisen Käypä hoito –suosituksen mukaan useimpien diabeetikkojen verenglukoosin tavoitepitoisuudet ovat seuraavat:

Paastoarvo: alle 7,0 mmol/l

Aterian jälkeen: alle 10,0 mmol/l

Keskustele lääkärin kanssa sinulle sopivasta verenglukoositasosta.

Korkea verenglukoositaso

Kun verenglukoositasosi on korkea (hyperglykemia), saatat kokea seuraavia yleisiä oireita: suun kuivuminen, jano, tihentynyt virtsaamisen tarve, väsymys ja näköhäiriöt. Jos saat näitä oireita, mittaa verenglukoositasosi välittömästi.

Veren korkea glukoositaso voi johtua esimerkiksi liiallisesta syömisestä, tavanomaista vähemmästä liikunnasta, sairaudesta tai stressistä tai tarpeesta muuttaa diabeteslääkitystä.

Matala verenglukoositaso

Veren matala glukoositaso (hypoglykemia) johtuu yleensä tavanomaista niukemmasta tai myöhäisemmästä syömisestä, tavanomaista runsaammasta liikunnasta tai siitä, että diabeteslääkitys ei ole sinulle optimaalisella tasolla (esimerkiksi liian suuri annostus). Keskustele lääkärin tai hoitajan kanssa, jos verensokeritasosi on välillä matala. On myös hyvin tärkeää osata tunnistaa matalan verenglukoositason oireet ja hoitaa niitä tehokkaasti.

Kun veresi glukoositaso on matala, saatat olla hermostunut, vapista, hikoilla tai olla väsynyt. Oireet voivat aluksi olla lieviä, mutta ne voivat hoitamattomina pahentua nopeasti. Jos saat matalan glukoositason oireita, mittaa verenglukoositasosi välittömästi. Jos verenglukoositasosi on alle 3,3 mmol/l, syö tai juo välittömästi jotain hiilihydraattipitoista, kuten pieni lasillinen hedelmämehua, 4-8 glukoositablettia tai sokeripalaa. Saatat joutua toistamaan hoidon 15–20 minuutin kuluttua, jos verenglukoositasosi ei ole noussut. Matalan verenglukoositason hoidon aloittamisen viivyttely ei ole turvallista.

Perheesi, ystäviesi ja työtovereittesi tulisi tietää, että tyypin 2 diabeetikkona sinulla on hypoglykemiariski.

Korkean ja matalan glukoositason ennaltaehkäisy:

  • Noudata päivittäistä ruokailu- ja liikunta-aikatauluasi mahdollisimman tarkasti ja muista ottaa lääkkeesi.
  • Tarkista verenglukoositasosi ohjeiden mukaisesti ja kerro tuloksista lääkärillesi ja hoitajallesi.
  • Aseta lääkärisi kanssa tavoitearvot painolle, liikunnalle, verenglukoositasoille ja HbA

    1c

    -tasolle.
  • Käytä jotakin tunnistetta, esimerkiksi kaula- tai rannekorua, jonka avulla muut tietävät hätätilanteissa, että sinulla on diabetes.
  • Pidä aina mukanasi hiilihydraatteja (esimerkiksi glukoositabletteja tai makeisia), jotta voit korjata matalan verenglukoosin koska tahansa. 

Keskustele lääkärin kanssa, jos verenglukoositasosi ovat usein korkeita tai matalia. Silloin voi olla tarpeen keskustella ruokavalioon, liikuntaan tai diabeteslääkitykseen tehtävistä muutoksista.

Seuraa korkean ja matalan glukoositason tapahtumia Tyypin 2 diabeteshoitovihkon avulla ja näytä tulokset lääkärille.

DIAB-1194063-0000 8/2017