Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Mitä limakalvot ovat?

Astmaatikolla oireita aiheuttavat aineet saattavat tarttua keuhkoputkien limakalvoille. Silloin limakalvot turpoavat ja hengittäminen vaikeutuu.

Limakalvoja on mm. nenässä, suussa, nielussa, henkitorvessa, silmissä, vatsassa ja suolistossa. Limakalvot eivät ole täysin tiiviitä, vaan ne päästävät läpi kehon tarvitsemia aineita tai kehosta erittyviä aineita.

Limakalvot tuottavat jatkuvasti limaa. Se on tärkeää, sillä lima on eräänlaista voiteluainetta. Keuhkoputkissa on limaa sekä pieniä värekarvoja, joihin ilman sisältämä lika tarttuu. Värekarvat kuljettavat limaa suuta kohti, jotta lika nousee ylös ja keuhkoputket pysyvät puhtaina. Flunssaisen tai tupakoivan ihmisen värekarvat eivät toimi kunnolla. Koska värekarvat eivät toimi, flunssan yhteydessä täytyy yskiä ja tupakoitsijoilla esiintyy tupakkayskää.

Astmaatikolla oireita aiheuttavat aineet saattavat tarttua keuhkoputkien limakalvoille. Silloin limakalvot turpoavat ja hengittäminen vaikeutuu. Ne alkavat myös tuottaa paksua limaa, jota voi olla vaikea saada irtoamaan ja poistumaan yskimällä.