Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Hengittäminen

Hengittäminen tapahtuu aivan itsestään; sitä ei tarvitse edes miettiä.

Hengittäminen tapahtuu aivan itsestään; sitä ei tarvitse edes miettiä. Lepotilassa ihminen hengittää 14—16 kertaa minuutissa ja jokaisen hengenvedon aikana ihminen käyttää noin puoli litraa ilmaa. Vuorokauden aikana hengitämme noin 10 000 litraa ilmaa. Rasituksen aikana hengitämme useammin ja enemmän jokaisella henkäyksellä, esimerkiksi 30 kilometrin hiihtolenkillä eliittihiihtäjät hengittävät noin 7 000—9 000 litraa ilmaa. Ei olekaan kovin ihmeellistä, että murtomaahiihtäjät voivat saada astmaoireita hengittämänsä kylmän ilman takia.

Lihakset mahdollistavat hengityksen. Pallea on keuhkojen alapuolella, mahalaukun ja maksan yläpuolella sijaitseva suuri lihas. (Lihaspistos johtuu pallean krampista.) Pallea työntää vanhan ilman keuhkoista ulos nousemalla ylöspäin ja vetää sisään uutta ilmaa painumalla alas. Myös rintakehää, hartioita ja vatsaa ympäröivät lihakset auttavat tässä toiminnossa. Ne helpottavat astmaatikon hengittämistä.