Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Astmaoireilu ja liikunta

Lenkkeilijä

Noin kahdeksan kymmenestä astmaatikosta saa oireita rasituksen takia. Ei-astmaatikkokin voi saada astman tyyppisiä oireita rasituksessa, jos hän urheilee talviaikaan paljon ulkona.

Astmaoireilu on yleistä treenatessa, juostessa tai paljon liikuttaessa. Syy on suun kautta hengittäminen, jolloin keuhkoihin kulkeutuva ilma on kylmempää kuin nenän kautta hengitettäessä.

Jos saat helposti astmaoireita rasituksen aikana (tai esimerkiksi nauraessasi, itkiessäsi tai hengittäessäsi kylmää ilmaa) säännöllinen perushoitosi on todennäköisesti riittämätöntä.

Joskus on vaikea tietää, onko sinulla astmaoireita vai oletko hengästynyt vain huonon kunnon takia. Astmaoireilulla rasituksen yhteydessä ei ole kuitenkaan oikeastaan mitään tekemistä huonon kunnon kanssa.

Astmaoireilu liikunnan yhteydessä on aina merkki astman aktiivisuudesta. Jos saat oireita rasituksen takia, astman hoitosi on ehkä vääränlaista tai riittämätöntä. Keskustele asiasta astmahoitajasi tai lääkärisi kanssa.