Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Astman oireet lapsella

Lapsella lievien astmaoireiden havaitseminen on usein vaikeaa ja siksi oireiden tunnistamiseen auttaa tieto siitä, millaisia astman oireet ovat ja mitkä eri tekijät saattavat laukaista oireilun. Tästä osiosta saat asiatietoa jokaista astmalapsen vanhempaa askarruttavaan kysymykseen, miksi lapsi sairastuu astmaan.

Astmalle ominaista

Astmalle on ominaista tulehdus hengitysteissä. Tämä ns. astmatulehdus kehittyy eri tekijöiden vaikutuksesta astmaan taipuvaiselle lapselle. Astmalle tyypillistä on hengitysteiden yliärtyvyys, jolloin hengitystiet reagoivat tavallista voimakkaammin erilaisille ärsykkeille kuten hengitysteiden virustulehduksille, siitepölyille, eläinallergeeneille, fyysiselle rasitukselle, tupakansavulle, voimakkaille hajuille ja käryille jne. Allergioilla on tärkeä merkitys astmassa; noin 70—80% astmalapsista ovat allergisia erilaisille tavallisille ympäristögeeneille. Ympäristötekijät yhdessä perinnöllisen taipumuksen kanssa tuovat astman esille.

Alahengitysteiden rakenne

 • Henkitorvi
  alkaa kurkunpäästä ja päättyy keuhkoputkiin, jotka johtavat ilmaa keuhkoihin.
 • Keuhkoputket
  jakautuvat lukuisiin pienempiin ilmaputkiin aina ilmatiehyisiin asti.
 • Ilmatiehyet
  ovat pieniä keuhkoputken haaroja (läpimitaltaan enintään 1 mm), jotka haarautuvat edelleen hengitystiehyihin. Hengitystiehyet haarautuvat edelleen keuhkorakkulatiehyiksi, joissa on keuhkorakkuloita. Keuhkorakkuloissa tapahtuu hengityskaasujen vaihto.

Astman eri ilmenemismuodot

Pienten lasten astma voidaan jakaa kahteen eri luokkaan, joiden ennuste ja riskitekijät ovat erilaisia. Voidaan puhua ns. infektioastmasta ja atooppisesta astmasta. Infektioastmaa saattaa esiintyä jo vuoden ikäisellä lapsella hengitysteiden virustulehduksen yhteydessä. Tämän ns. infektioastman ennuste on hyvä: yli puolella lapsista oireet häviävät kouluikään mennessä.

Atooppinen, allerginen astma puhkeaa myös tavallisimmin ensimmäisen kerran flunssan yhteydessä. Oireet ovat yleensä samoja kuin infektioastmassa, joten alkuvaiheessa on vaikeaa erottaa kummasta on kyse. Riski saada atooppinen astma on suurempi niillä, joiden vanhemmilla ja sisaruksilla on astmaa, ja jos lapsella on allergista nuhaa, atooppista ihottumaa tai IgE-välitteistä ruoka-allergiaa. Lasten astmalla on kuitenkin myös taipumus muuttua vähäoireiseksi tai jopa oireettomaksi murrosiässä. Saattaa myös tapahtua, että jossain vaiheessa aikuisuutta osa alkaa oireilla uudelleen.

Astman oireet

Astmassa keuhkoputkien limakalvo on tulehtunut ja turvonnut, mikä johtaa keuhkoputkien ahtautumiseen. Erilaiset ärsykkeet, kuten siitepölyt, pahentavat astmatulehdusta. Keuhkoputkien ympärillä oleva sileä lihaskerros supistuu, jolloin ilman kulku keuhkoissa vaikeutuu ja tuloksena seuraa astmalle tyypilliset oireet:

 • Yskä
 • Hengenahdistus
 • Limannousu
 • Hengästyneisyys
 • Uloshengityksen vinkuminen

Lapsilla esiintyy edellä olevien tyypillisten oireiden lisäksi usein myös väsymystä, ärtyneisyyttä ja keskittymisvaikeuksia. Lapsi ei jaksa touhuta ja leikkiä ikätasonsa mukaisesti.

Astmaoireiden ilmaantuminen on lisäksi usein läheisesti sidoksissa muihin hengitysteiden sairauksiin tai muunlaisiin sairauksiin, joita ovat esimerkiksi:

 • Keuhkoputken tulehdus
 • Ilmatiehyttulehdus (bronkioliitti)
 • Allerginen nuha
 • Nenän sivuontelon tulehdus (sinuiitti)
 • Ekseemat tai atooppinen ihottuma
 • Ruuansulatuskanavan häiriöt

Kaikkien astmaatikkojen hoidossa pyritään hyvään astman hallintaan ja astman hoitoa ohjataan seuraamalla sitä. Potilaan astman hallinta saattaa vaihdella eri tilanteissa, välillä sairaus on hyvässä hallinnassa ja toisena ajankohtana (esim. siitepölykautena) astman hallinta saattaa olla huonoa. Astman hallinta määritellään kolmeen kategoriaan:

Hyvä hallinta:

 • Päiväaikaisia astmaoireita korkeintaan 2 kertaa viikossa edeltäneen 4 viikon aikana
 • Ei lainkaan yöaikaisia astmaoireita edeltäneen 4 viikon aikana
 • Turvauduttu kohtauslääkkeeseen korkeintaan 2 kertaa viikossa edeltäneen 4 viikon aikana
 • Keuhkojen toimintakokeet normaalit

Kohtalainen hallinta:

 • Yksikin kohta hyvän hallinnan kriteereistä jää toteutumatta

Huono hallinta:

 • Hyvän hallinan kriteereistä 3 tai useampi jää toteutumatta

On hyvä muistaa, vaikka astmapotilaiden sairauden hallinta olisi hyvällä tasolla, he voivat saada äkillisiä astmaoireita.

Astman oireiden laukaisijat

Astma on tulehdussairaus, joka kohdistuu keuhkoputkiin. Astmatulehduksen aste ja voimakkuus vaihtelevat hoidon vaikutuksesta, mutta jonkin verran myös itsestään. Tärkeimpiä astman oireiden laukaisijoita ovat mm siitepölyt ja eläinpöly.

Allergeenit

Eläimet

Eläimistä aiheutuvat astmaoireet johtuvat siitä, että eläimelle allerginen lapsi reagoi allergian aiheuttajille eli allergeeneille, joita on eläinten syljessä, karvoissa, höyhenissä jne.

Jos lapsi on allerginen jollekin eläimelle, hän saattaa saada oireita riippumatta siitä, onko eläin paikalla vai ei. Vaikka eläin ei olisi huoneessa, pienhiukkasina olevia eläinallergeeneja leijailee ilmassa tai niitä on huonekaluissa ja matoissa.

Huonepölypunkit

Suomessa huonepölypunkkiallergia on melko harvinainen ongelma, mutta muualla maailmassa huonepölypunkit ovat merkittävä allergeenien lähde. Ne syövät ihon kuolleita pintasoluja ja niitä on mm. patjoissa, vuoteissa, huonekaluissa, matoissa ja verhoissa.

Puut, kasvit ja muut siitepölyn tuottajat

Siitepölyhiukkaset ovat eräs suurimmista allergisten reaktioiden syistä ja ne aiheuttavat astman lisäksi allergista nuhaa ja silmän sidekalvon allergiaoireita. Nämä hiukkaset ovat hyvin pieniä ja voivat pahentaa astma- ja allergiaoireita jopa kilometrien päässä lähtöpaikastaan. Allergiatesteillä saa helposti selville, mille siitepölyille lapsi on herkistynyt ja mistä hän näin ollen voi saada allergiaoireita.

Ruoka-aineet

Ennen ruoka-aineallergian toteamista potilaalla voi olla monenlaisia oireita. Oireet voivat olla mm. iho-oireita, maha- ja suolikanavan oireita ja joskus astman sekä allergisen nuhan oireita. Ruoka-allergia voi johtaa vaikeaan allergiseen reaktioon eli ns. anafylaktiseen shokkiin.

Maito, kananmuna, kala, maapähkinä, soija ja vehnä ovat tavallisimpia ruoka-aineita, jotka aiheuttavat oireita yliherkille henkilöille.

Sisäilma

Kosteus, home ja sienet

Home on allergiaa aiheuttava aine, jota voi olla sekä sisätiloissa että ulkona. Homeen esiintyminen sisätiloissa ei riipu mistään erityisestä vuodenajasta, mutta ulkoilmassa sitä näyttää olevan enemmän keväästä lähtien ensimmäisten pakkasten tuloon saakka. Toisaalta sieniä, joiden itiöt aiheuttavat myös astmatyyppisiä oireita, on enemmän kesän lopulla ja syksyllä.

Tyypillisesti kosteudelle alttiita ja siten homeelle sekä sienikasvustolle ovat mm. kellaritilat, kylpyhuoneet, keittiöt ja ullakot. Kosteusvaurioiden aiheuttamat homeet aiheuttavat kuitenkin harvoin IgE-välitteisen allergian oireita. Oireet johtuvat pääasiallisesti homeiden aineenvaihduntatuotteista. Oireet ovat tyypillisesti ärsytysoireita, ei siis varsinaisia allergiaoireita.

Tupakka

Koska tupakka sisältää lukuisia ärsyttäviä ja myrkyllisiä kemiallisia aineita, se pahentaa hengitystieongelmista kärsivien oireita.

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että lapsilla, jotka altistuvat tupakansavulle on yleensä useammin hengitystieinfektioita, astmaa tai allergisia komplikaatioita kuten sinuiittia tai keuhkoputkentulehdusta kuin henkilöillä, jotka eivät ole altistuneet tupakansavulle.

Silmien kirvely tai silmän sidekalvon tulehdus, nenän tukkoisuus, yskä, aivastelu ja hengitysvaikeudet ovat yleisimpiä tupakan aiheuttamia oireita.

Fyysinen rasitus

Fyysiseen rasitukseen liittyy lisääntynyt hengitystaajuus ja tilavuus, jotka sinällään voivat laukaista astmaoireita esim. yskää tai hengitysvaikeuksia.

Noin 70—80% astmapotilaista saa oireita fyysisen rasituksen yhteydessä. Oireet ilmenevät ilman loppumisen tunteena fyysisen ponnistelun jälkeen, ei niinkään itse harjoittelun tai fyysisen ponnistuksen aikana, varsinkin jos rasitus on lyhytkestoista.

Myös itku, nauru, viha tai pelko samoin kuin hermostuneisuus voivat aiheuttaa astmaoireita.

Hengitystieinfektiot

Hengitysteiden virusinfektiot laukaisevat usein astman oireet. Virusinfektiot voivat aiheuttaa muutoksia hengitysteissä ja pahentaa astmatulehdusta, josta on seurauksena keuhkoputkien ylireagointi.