Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Allergisen nuhan lääkehoito

Allergisen nuhan hoidolla pyritään vähentämään nuhan oireita mahdollisimman tehokkaasti.

Antihistamiinit (mm. desloratadiini, ebastiini, feksofenadiini, levosetiritsiini, loratadiini ja setiritsiini) tuovat helpotusta allergisen nuhan oireisiin estämällä erään keskeisen välittäjäaineen histamiinin vaikutusta. Ne vähentävät aivastelua, nenän ja silmien vuotamista sekä helpottavat kurkun kutinaa. Antihistamiineja on saatavilla tabletteina, tippoina ja nenäsuihkeina. Uudemman polven antihistamiineissa väsyttävä vaikutus on vähäinen.

Nenäsumutteina annosteltavat kortikosteroidit (mm. beklometasoni, budesonidi, flutikasoni ja mometasoni) auttavat hillitsemään nenän limakalvon allergista tulehdusta. Allergisen nuhan hoidossa kortikosteroidit annostellaan sumutteena nenän limakalvolle. Voimakkaassa oireilussa lyhytkestoiset suun kautta annetut kortikosteroidikuurit voivat olla tarpeen.

Kromonit (mm. kromoglikaatti) ovat nenään tai silmään annosteltavia allergiaoireita vähentäviä lääkevalmisteita. Kromoneja käytetään erityisesti allergisen sidekalvontulehduksen aiheuttamiin oireisiin silmässä.

Leukotrieenisalpaajia voidaan käyttää lieväoireisessa astmassa osalla potilaista sekä astman että allergisen nuhan hoitoon. Leukotrieenisalpaajat ovat tablettimuotoisia lääkkeitä.

Nenän limakalvoa supistavat lääkkeet (mm. pseudoefedriini) auttavat nopeasti avaamalla tukkoisen nenän. Nenän limakalvoa supistavia lääkkeitä käytetään useimmiten lisälääkkeinä helpottamaan vaikean tukkoisuuden hoidon aloitusta. Niitä on saatavilla nenäsumutteina, tippoina ja tabletteina. Tableteissa on yhdistettynä antihistamiini ja limakalvon turvotusta vähentävä lääkeaine. Nenän limakalvoa supistavia lääkkeitä tulisi käyttää vain lyhyinä kuureina, enintään 10 päivän ajan.