Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Yhdet hengitystiet - yksi sairaus

Astma ja allerginen nuha ovat usein samanaikaisesti esiintyviä sairauksia, joita yhdistää samat hengitystiet. Ilma jota hengitämme ohittaa nenän hengitystiemme alkupäässä, jonka jälkeen ilma jatkaa matkaa keuhkoihin. Ongelmia syntyy silloin kun ilman vapaa siirtyminen nenästä keuhkoihin vaikeutuu.

Astman oireisiin kuuluvien hengenahdistuksen ja hengityksen vinkumisen aiheuttaa keuhkoputkien ahtautuminen. Keuhkoputkien limakalvojen tulehtuessa limaa alkaa kehittyä enemmän, mikä johtaa lisääntyneeseen keuhkoputkien ahtautumiseen. Käytännössä yskimisellä pyritään puhdistamaan alahengitysteitä.

Allergisessa nuhassa ahtautuminen esiintyy ylemmissä hengitysteissä eli nenässä. Nenän tukkoisuutta ja vuotoa esiintyy nenässä olevien limakalvojen tulehduksen vuoksi. Samalla tavoin kuin yskiminen on yritys puhdistaa alahengitysteitä, niistämisellä pyritään puhdistamaan nenää.