Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Mitä allergia tarkoittaa

Allergianaiheuttajat

Allergia tarkoittaa sitä, että keho reagoi meitä ympäröiviin asioihin eli kyseessä on kehon puolustusreaktio.

Kaikilla ihmisillä on immuunivaste, joka suojaa heitä keholle vahingollisilta asioilta, kuten esimerkiksi bakteereilta ja viruksilta. Pysymme terveinä immuunivasteen ansiosta.

Allergisen ihmisen immuunivaste ei toimi toivotulla tavalla. Se yrittää suojata meitä keholle vaarallisilta asioilta ja sen lisäksi myös täysin vaarattomilta asioilta, kuten esimerkiksi siite- ja eläinpölyltä. Keho tuottaa vasta-aineita eri aineita vastaan.

Immuunivasteen suojatessa meitä esimerkiksi siitepölyltä, hengittäminen vaikeutuu, nenä tukkeutuu tai vuotaa ja silmiä kirvelee. Keho vastaa allergisella reaktiolla, minkä takia keuhkoputkiin, nenään tai silmiin kehittyy allerginen tulehdus.

Joillekin asioille voit myös herkistyä olematta kuitenkaan välttämättä allerginen. Voit esimerkiksi olla yliherkkä kylmyydelle ja tupakansavulle ja reagoida niihin allergikon tavoin. Yliherkkyys johtuu keuhkoputkien hyperreaktiivisuudesta eli keuhkoputkien lisääntyneestä supistumisherkkyydestä.

Miten allergisoituminen tapahtuu?

Allergiaa aiheuttavaa ainetta kutsutaan allergeeniksi. Tavallisimmin ihmiset ovat allergisia siitepölylle, eläinpölylle, joillekin ruoka-aineille, punkeille, homeelle ja lateksille, jotka siis sisältävät paljon allergeeneja. Tavallisimmat, ilmassa todella kauan leijuvat allergeenit ovat peräisin ruohon ja puiden siitepölystä, karvaisista eläimistä ja punkeista.

Esimerkiksi karvaisten eläinten allergeenit ovat niin pieniä, ettei niitä näe. Sen takia ne kulkeutuvat kaikkialle hengitysteihin sekä syvälle keuhkoputkiin. Siellä ne kohtaavat immuunivasteen, joka luulee niiden olevan vaarallisia ja aloittaa "sodan" niitä vastaan. Tämän takia keuhkoputkien limakalvot turpoavat, nenä vuotaa ja silmät kutisevat.

Keho voi reagoida samalla tavalla syödessäsi ruokaa, jossa on sinua ärsyttäviä allergeenejä. Ruoan allergeenit saattavat myös kohota ilmaan pienen pieninä hiukkasina esimerkiksi kalan paistamisen ja keittämisen tai kananmunan vatkaamisen yhteydessä.

Allergeenit koostuvat proteiineista eli valkuaisaineista. Karvaisen eläimen allergeenit irtoavat sen talirauhasista, mutta niitä on myös syljessä ja virtsassa. Ihmiset eivät siis ole allergisia itse karvoille. Siitepölyn ja homeitiöiden allergeenit sijaitsevat siitepölyhiukkasten tai itiöiden sisällä. Punkkien allergeenia on ennen kaikkea niiden ulosteessa.

Mille asioille voit olla allerginen?

Syitä on paljon - tähän on listattu yleisimpiä:

  • siitepöly: ruoho (timotei ja muut ruoholajit), lehtipuut (useimmiten koivu, pähkinäpuu ja harmaaleppä) ja yrtit (useimmiten pujo)
  • eläimet: kissa, hevonen, koira, rotta, hamsteri, marsu, hiiri ja muut karvaiset lemmikkieläimet
  • ruoka-aineet: tavallisimmin kananmuna, maito, maapähkinät, hasselpähkinät, manteli, kivelliset hedelmät (omena, päärynä, kirsikka jne.) raaka porkkana, kala, vehnä, soija ja herneet
  • harvinaisempia: selleri, kiivi ja banaani
  • pölypunkki (patjoissa, matoissa ja tekstiileissä)
  • home (ulkona, luonnossa)
  • lateksi (luonnonkumi)
  • hyönteiset: mehiläiset ja ampiaiset

Miten allergiaa tutkitaan?

Käsi

Allergia liittyy olennaisesti astmaan. Tästä syystä allergian tutkiminen osana astmatutkimusta on tärkeää.

Allergiaa selvitetään potilaan haastattelulla ja lääkärin tutkimuksella. Erilaisia allergiakokeita voidaan tehdä herkistymisen toteamiseksi. Näistä tavallisin on ihopistokoe. Myös verestä voidaan määrittää, mille allergeenille potilas on herkistynyt. On tärkeää ymmärtää, että allergiatestien tulos ei välttämättä tarkoita samaa kuin oireileva allergia, ja negatiivinen testitulos ei täysin sulje pois allergian mahdollisuutta.

Ihopistokoe on paljon käytetty tutkimus. Siinä iholle laitetaan käsivarren sisäpuolelle tippoina allergeeniuutetta muutaman senttimetrin välein, minkä jälkeen kukin allergeeni viedään ihoon vakioidulla 1 mm:n kärjellä varustetulla teräslansetilla. Tulokset ovat luettavissa 15 minuutin kuluttua. Testi on potilaalle turvallinen ja yhdellä kertaa voidaan testata monia allergeeneja. Testi voidaan käytännössä tehdä kaikenikäisille.