Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Paikallinen niska-hartiakipu

Tavallinen hyvänlaatuinen niskakipu on yleensä helppohoitoinen. Aktiivinen itsehoito on keskeisintä

Tavallinen hyvänlaatuinen niskakipu on yleensä helppohoitoinen. Työergonomialla on usein merkitystä, ja työterveydenhuollossa potilailla on usein mahdollisuus turvautua työfysioterapeuttiin.

Tulehduskipulääkkeet ja lihasrelaksantit ovat usein käytettyjä lääkityksiä. Lihasjännitystä helpottavat lääkkeet voivat aiheuttaa väsymystä ja huimausta. Vahvojen kipulääkkeiden (opioidien) käyttöä rajoittaa niiden mahdolliset sivuvaikutukset.

Aktiivinen itsehoito on keskeisintä. Monet niskapotilaat hyötyvät sauvakävelystä. Samoin oireilevan alueen lihasten venyttelystä on apua. On näyttöä siitä, että niskan ja kaulan lihasten vahvistaminen auttaa. Tämän voi toteuttaa vahvan kuminauhan avulla. Fysioterapeutti osaa opastaa toteuttamisessa. Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että niskakipupotilas hyötyy tällaisesta ohjatusta, nousujohteisesta harjoittelusta kaikkein eniten.

Rangan liikkuvuutta parantava (mobilisoiva) fysioterapia näyttää olevan äkillisissä ”niskalukko”-tyyppisissä kiputiloissa monia nopeasti helpottava hoitomuoto. Niskan nikamakäsittelyyn (manipulaatiohoito) liittyy riskejä, kuten aivoinfarkti ja nikamavaltimon verisuonivaurio. Näiden riskien vuoksi kaulanikamien nikamakäsittelyä ei suositella hoidoksi yksikertaisissa kaulan alueen kiputiloissa.

Akupunktiohoidolla ja paikallisilla kivuliaitten lihasten alueille annettavilla lääkepistoksilla (ns. trigger-puudutukset) voidaan myös niskakipupotilasta auttaa.

   

2-2017-MUSC-1056783-0001