Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Elämää haavaisen koliitin kanssa

Tukea sairauden kanssa elämiseen

Haavaisen paksusuolentulehdukseen kuuluu lääkehoidosta riippumatta sekä oireisia sairausvaiheita että rauhallisia oireettomia vaiheita. Taudin uusiutumisen syitä ei tiedetä, mutta psyykkisillä seikoilla tai stressillä saattaa olla osuutta asiaan. Tiedetään nimittäin, että stressi voi saada aikaan perustavaa laatua olevia muutoksia immuunijärjestelmän toiminnassa, ja että immunologinen hyperreaktiivisuus on haavaisen paksusuolentulehduksen keskeinen mekanismi.

vaari ja poika rannalla

Jo tämän takia on erittäin tärkeää, että potilas saa kaiken tarvitsemansa psykologisen ja henkisen tuen. Henkistä tukea sairauden kanssa elämiseen voi saada perheen ja ystävien lisäksi ammattiauttajalta tai muilta potilailta, joita voi tavata esimerkiksi potilasjärjestön kautta. Suomessa toimii valtakunnallinen tulehduksellista suolistosairautta sairastavien tuki- ja edunvalvontajärjestö Crohn ja Colitis ry. Järjestö tarjoaa esimerkiksi erilaisia tapahtumia. Siirry potilasyhdistyksen verkkosivuille.

Neuvoja ja tukea taudin kanssa elämiseen saa myös lääkäriltä. Koska haavainen paksusuolentulehdus on todennäköisesti elinikäinen sairaus, on tärkeää että suhde lääkärin ja potilaan välillä on toimiva.

Haavaista paksusuolentulehdusta sairastavan on hyvä muistaa, että hän ei ole tautinsa kanssa yksin. Suomessa potilaiden määrä on lisääntynyt 2000-luvulla vuosittain.  Taudin kroonisesta luonteesta huolimatta useimmat haavaista paksusuolentulehdusta sairastavat voivat sopivan hoitomuodon löydettyään elää täysipainoista ja tervettä elämää.