Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Haavainen koliitti

Mikä on haavainen paksusuolentulehdus?

Haavainen paksusuolentulehdus on krooninen sairaus, joka aiheuttaa tulehduksen paksusuolessa tai peräsuolessa. Tulehduksessa suolen sisäpinnan limakalvo alkaa punoittaa ja turvota, jolloin siihen syntyy pieniä haavoja. Tavanomaisia sairauden oireita ovat ripulia, veren ja liman ilmaantumista ulosteisiin, sekä harvemmin vatsakivut.  Sairaus tunnetaan myös nimillä haavainen koliitti sekä colitis ulcerosa, ulseratiivinen koliitti.

Tulehduksen vaikeusaste ja esiintymisalue vaihtelee. Tulehdus saattaa rajoittua vain peräsuoleen tai paksusuolen vasempaan osaan tai käsittää koko paksusuolen. Joillakin potilailla voi olla vain lieviä oireita, kun taas toisilla oireet häiritsevät päivittäistä elämää. Tavanomaisesti suolisto-oireita on esiintynyt kuukausien ja jopa vuosien ajan ennen diagnoosia, harvemmin oireet alkavat akuutisti.

Haavainen paksunsuolentulehdus on krooninen eli pitkäaikainen sairaus. Taudin uusiutuvan luonteen vuoksi tarvitaan tavanomaisesti pitkäaikaista, jopa pysyvää lääkehoitoa. Hoitamattomana sairaus saattaa aiheuttaa vakavia komplikaatioita. Lääkityksen avulla oireet on kuitenkin mahdollista saada hallintaan.

Esiintyvyys

Haavainen paksusuolen tulehdus on joissain maissa muita yleisempää. Eniten sitä esiintyy Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Suomessa haavaista paksunsuolentulehdusta sairastaa noin 25 000 potilasta. Vuosittain ilmenee noin 25 uutta tapausta 100 000 asukasta kohti. Haavaista paksusuolen tulehdusta voi esiintyä sekä miehillä että naisilla missä iässä tahansa, mutta tavallisimmin 15–35-vuotiailla. Viime vuosina haavainen paksusuolentulehdus on yleistynyt myös lapsilla.

Syyt

Paksusuolen tulehduksen syitä ei tunneta tarkasti. Viimeaikaisten tutkimuksen perusteella kuitenkin tiedetään, että sairauden puhkeamiseen vaikuttaa useat eri tekijät.

Geneettinen alttius. Tutkimukset ovat osoittaneet selkeän perinnöllisen alttiuden sairastua tulehdukselliseen suolistosairauteen, erityisesti Crohnin tautiin.  Haavainen paksusuolentulehdus ei kuitenkaan ole perinnöllinen sairaus, eli se ei periydy automaattisesti vanhemmalta lapselle.

Immuunijärjestelmä. Haavaista paksusuolentulehdusta sairastavilla henkilöillä on usein taustalla tapahtumia, joissa immuunijärjestelmä on torjunut paksusuolen bakteeristoa liian voimakkaasti.

Elämäntilanne. Psyykkisillä tekijöillä, kuten stressillä, ei ole todettu olevan osuutta sairauden syntyyn, mutta sen sijaan psyykkisillä tekijöillä näyttää olevan vaikutusta sairauden kulkuun ja oireiden ilmaantumiseen.

Suoliston  mikrobisto, ympäristö-  ja ravintotekijät. On osoitettu, että eräillä bakteereilla ja viruksilla saattaa olla yhteys sairauden pahenemisvaiheeseen.  Tulehduksellisten suolistosairauksien voimakas lisääntyminen on liitetty muutoksiin elämäntavoissa ja ruokavaliossa.

Tupakointi. Tupakointi lisää merkittävästi riskiä sairastua Crohnin tautiin ja pahentaa taudinkulkua. Sairastumista haavaiseen paksunsuolentulehdukseen tupakointi näyttää vähentävän. Tästä huolimatta tupakanpolton lopettamista suositellaan.