Parempaa Elämää on MSD Finlandin terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, johon on koottu tietoa kuluttajille, potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

IBD-sairaudet

Mitä IBD-sairaudet ovat?

IBD-kuva nainen_pyorailee

Näiltä sivuilta löydät tietoa IBD-sairauksista. IBD- sairauksilla eli tulehduksellisilla suolistosairauksilla tarkoitetaan haavaista koliittia sekä siihen liittyvää peräsuolen tulehdusta eli proktiittia ja Crohnin tautia. Osalla potilaista todetaan sekä ulseratiivisen koliitin että Crohnin taudin piirteitä, jolloin puhutaan välimuotoisesta koliitista. Nämä sairaudet ovat kroonisia, uusiutuvia tulehduksellisia suolistosairauksia. IBD-lyhenne tulee englanninkielen sanoista Inflammatory Bowel Diseases.

Haavaisessa koliitissa tavanomaisia oireita ovat ripuli, veriset ja limaiset ulosteet, sekä joskus vatsakivut. Haavaista koliittia kutsutaan myös ulseratiiviseksi koliitiksi tai haavaiseksi paksusuolentulehdukseksi. Haavainen paksunsuolentulehdus esiintyy nimensä mukaisesti paksusuoleen ja/tai peräsuoleen alueella, mutta laajaan koliittiin voi liittyä lievää tulehdusta myös ohutsuolen loppuosan alueella.

Crohnin taudissa tavanomaiset oireet ovat vatsakivut, ripuli, kuume, laihtuminen, veriulosteet sekä peräaukonseudun vaivat. Crohnin tauti voi esiintyä koko ruoansulatuskanavan alueella suusta peräaukkoon. Yleisimmin tulehdus esiintyy kuitenkin paikoitellen ohut- ja/tai paksusuolen alueella.
Haavainen koliitti ja Crohnin tauti ovat lisääntyneet merkittävästi viimeisen 25 vuoden aikana. Kelan tilastojen mukaan tällä hetkellä diagnoosien määrä oli lähes 40 000 ja vuosittain todetaan noin 2 000 uutta IBD-tapausta.

Sivuston sisällön on tarkastanut gastroenterologi Pauliina Molander.

 04-2017-GAST-1123281-0000